Kada se radi papa test

test grlica maternice

Sredinom 20. stoljeća Georgios Papanikolaou, liječnik grčkog podrijetla koji je živio u SAD-u, osmislio je Papa-test kojim otkrivamo mutacije stanica grlića maternice tako možemo predvidjeti razvoj raka grlića.

Već 60 godina većina žena u dobi za rađanje bar je jednom prošla neki od testova grlića maternice. Liječnik u rodnicu umetne malo pomagalo zvano spekulum i izvuče nekoliko stanica s površine grlića maternice. Zatim ih razmaže na staklenu podlogu (stoga se taj postupak i zove razmaz s grlića maternice) ili, kako to danas često biva, stavi u alkoholnu otopinu te pošalje na laboratorijsku analizu. Tada stručnjaci u laboratoriju traže znakove raka grlića maternice, spolno prenosivih bolesti ili cervikalne displazije (obje su te bolesti rizični faktori za nastanak raka grlića maternice).

Ako ste prošli klasični Papa-test stručni laboratorijski tehničar pregleda stanice pod mikroskopom i svrstava ih prema količini nenormalnih promjena koje uoči. Otkriju li u laboratoriju značajne promjene, liječnik vam može preporučiti kolposkopiju. Zadnjih se godina točnost takvih testova dovodi u pitanje jer su mnogim ženama rekli pogrešne rezultate.

Nekima su rekli da nemaju normalan razmaz, a bio je posve normalan. Drugima su, pak, rekli da je sve u redu, a stanice na podlozi bile su problematične. Istina je da je proces analize razmaza jednoličan i zamoran. Liječnici danas sve češće stanice koje su skinuli s grlića maternice stavljaju u alkoholnu otopinu, koja s uzorka miče stanične ostatke i omogućuje tehničarima da nenormalne stanice osvijetle bojeći ih fluorescentnom bojom.

Ako razmaz ili Papa-test pokaže blage ili umjerene promjene stanica grlića maternice, liječnik će vas poslati na testiranje za HPV. HPV je kratica za humani papiloma virus koji uzrokuje stvaranje bradavica na genitalijama. Znamo da taj virus uzrokuje gotovo sve nenormalne promjene stanica grlića maternice u žena.

Ako vam je HPV test negativan, za šest mjeseci morate ponoviti Papa-test i HPV test. Bude li taj HPV test negativan, nenormalnosti na grliću maternice nisu uznapredovale i liječnik vas vjerojatno neće poslati na na kakvo daljnje liječenje jer gotovo ne postoji mogućnost razvoja raka grlića.

Autor: S.G., Foto: Julenochek/Shutterstock