Što je histerektomija

histerektomija

Histerektomija je najčešći operativni zahvat u žena: samo u SAD-u obavi se 600 000 histerektomija na godinu. No je li taj zahvat nužan ili je jednostavno najjednostavnije rješenje?

Histerektomija je kirurški zahvat u sklopu kojeg kirurg odstrani dio ženinih reproduktivnih organa ili sve njih. Vjerojatno su neke vaše prijateljice imale histerektomiju, no biste li je vi prihvatili da vam je liječnik predloži?

Moguće je da većina histerektomija nije potrebna. Primjerice, liječnici histerektomiju često preporučuju kao lijek protiv obilnih mjesečnica, fibroida, endometrioze, spuštene maternice ili zdjelične upalne bolesti, no sve se te bolesti uspješno mogu izliječiti prirodnim načinom ili kojime drugim konvencionalnim načinom liječenja.

Histerektomija je trajno rješenje za sve probleme, no nije uvijek jedino rješenje, osim ako nemate rak maternice ili jajnika ili ako ste rodili i to je izazvalo probleme.

Možda je najbolje da pozorno razmotrite sve druge mogućnosti prije nego što se odlučite za taj radikalni potez i date ukloniti sve ili neke organe za razmnožavanje. Pitajte liječnika o valjanim razlozima za takvo što, o drugim mogućnostima i mogućim posljednicama. Zatražite drugo, treće, i četvrto mišljenje.

Ako ste prije histerektomije kojom su vam uklonili jajnike, imali mjesečnice, pripremite se na to da ćete odmah ući u menopauzu. Važno je da prije operacije shvatite što to točno znači kako biste se mogli što bolje emotivno pripremiti za to.

Tijekom prirodne menopauze jajnici s godinama postupno smanjuju količinu estrogena koji proizvode. Uklone li vam jajnike operacijom, proizvodnja estrogena naglo se prekida. U nekim je slučajevima to fizički i emotivno šokantno iskustvo.

Ženama koje pate od simptoma menopauze u koju su ušle prirodno liječnik obično propiše supstitucijsku hormonsku terapiju estrogenom i progesteronom. Naime, samo estrogen povećao bi rizik obolijevanja od raka maternice jer potiče zadebljanje sluznice maternice. No, nakon histerektomije žena ne može oboljeti od raka maternice pa će vam liječnik propisati supstitucijsku hormonsku terapiju na bazi estrogena.

Autor: S.G., Foto: Jacek Chabraszews/Shutterstock