Isušivanje kože lica

suha koza

Kada koža lica prvo krene gubiti vlažnost, suhoća se manifestira samo u obliku zategnutosti i hrapavosti, ali ako se na vrijeme ne poradi na problemu, koža postaje jako zategnuta, ljušti se, puca i dolazi do svrbeža. U toj fazi može doći do pojave sitnih linija, što dovodi i do prijevremenog nastanka bora i starenja kože. Taj se problem može spriječiti pridržavanjem jednostavnih pravila o njezi kože i biranjem odgovarajućih sredstava za njegu.

Zašto dolazi do isušivanja kože

Na isušivanje kože lica mogu utjecati vanjski i unutarnji čimbenici. Pod utjecajem vanjskih čimbenika dolazi do oštećenja prirodne lipidne barijere na površini kože, pa koža u tom slučaju ne uspijeva zadržati vodu. Glavni vanjski čimbenici koji utječu na isušivanje su neodgovarajuća rutina njege kože lica te okolišni uvjeti. Kako se isušivanje ne bi javilo i u dubljim slojevima te tako narušilo mrežu hidratacije, potrebno je tretirati kožu hidratantnim preparatima koji će pomoći u zadržavanju vlažnosti.

Jedan od glavnih unutarnjih čimbenika su geni. Za razliku od osoba tamnije puti, osobe svjetlije puti su sklonije isušivanju kože. Drugi unutarnji čimbenik koji utječe na isušivanje kože su hormoni pa tako u adolescentskoj dobi ili u menopauzi promjena hormona može utjecati na ravnotežu vlažnosti kože.

Preostali čimbenici su dob i prehrana. Starenjem se smanjuje sposobnost kože za proizvodnjom lipida, što kožu čini sklonijom isušivanju i pojavi bora. Pravilna prehrana ima važnu ulogu jer koža za normalnu funkciju treba niz hranjivih tvari, vitamina i nezasićenih masnih kiselina, a nedostatak ovih tvari može uzrokovati isušivanje kože.

Kako spriječiti isušivanje kože lica

Uz uspostavljanje odgovarajuće kvalitetne rutine čišćenja i hidratacije kože lica, važno je izbjegavati čimbenike koji utječu na isušivanje koliko god je to moguće. Tijekom izrazito vrućih ili hladnih vremenskih razdoblja izbjegavajte boravak na otvorenom, a u zatvorenim prostorima u kojima je uključeno grijanje koristite ovlaživače zraka.

Kako biste izbjegli iritacije, umivajte se hladnom vodom i koristite preparate za njegu koji ne sadrže boje, mirise i parabene. Osim toga, trebali biste redovito vježbati kako biste poboljšali krvotok i kako bi vaša koža dobila dovoljno hranjivih tvari i kisika.

Njega suhe kože lica

Prvi korak je pravilno čišćenje lica, a za čišćenje suhe kože pogodni su blagi preparati namijenjeni baš tom tipu kože. Svakodnevno kvalitetno čišćenje kože važno je jer čista koža bolje upija i zadržava vlagu. Nakon čišćenja slijedi nanošenje tonika, a potom bogate hidratantne kreme. S obzirom na to da suha koža teže upija i zadržava vlažnost, hidratantnu kremu možete nanositi nekoliko puta dnevno.

Autor: A.V., Foto: Africa Studio/Shutterstock