Zašto je važno čišćenje lica

čišćenje lica

Zašto je važno čišćenje lica? Svaka žena koja pazi na svoj izgled morala bi u svoje svakodnevne aktivnosti uvrstiti rituale kao što su jutarnja i večernja njega lica. Čišćenje lica je važno kako bi uvijek izgledali odmorno i prekrasno.

Čišćenje lica

Čišćenje lica je tretman koji se nikad ne preskače jer uz njegovu pomoć moguće je očistiti pore, ako želite da koža bude zdrava i lijepa.  Čišćenjem se koža rješava otrova, omogućuje se bolja prokrvljenost kože, ujednačava se pigmentacija kože te se smanjuje vidljivost proširenih pora.

Za razliku od osjetljive i suhe kože lica koju neće biti potrebno često čistiti, mješovita koža lica morat će se češće čistiti da bi se izbjegli ožiljci nakon upalnih procesa. Tretman za lijepu kožu podrazumijeva nekoliko koraka, a to su:

  • Piling – uklanjanje odumrlih stanica na koži
  • Otvaranje pora – uz pomoć pare kako bi se lakše uklonili miteseri
  • Mehaničko čišćenje – pomoću rupčića ako ne postoji drugi način uklanjanja prljavština
  • Dezinficiranje – pomoću tonificiranja
  • Smirivanje iritacija na koži – uz pomoć maske za lice

Nakon što ste s lica uklonili svaki trag prljavštine vrijeme je za masažu vrata i lica kako bi koža mogla bolje upiti hranjive sastojke iz kreme i maske. Masažu je najbolje izbjeći ako imate osjetljivu kožu ili lice puno akni.

Masna koža

Ako imate mješovitu ili masnu kožu lica te sklonost pojačanom lučenju sebuma, ne smijete preskakati tretman čišćenja i masažu kako ne bi došlo do nakupljanja sebuma u porama te nastanka upalnih procesa u obliku akni.

Tretman se savjetuje svima sa suhom kožom jer su skloni malim bijelim točkicama koje ako se ne čiste mogu se pojaviti u još većem broju. Nakon tretmana najbolje je dva tjedna izbjegavati pilinge lica kako ne bi došlo do iritacija.

Svaki put nakon ispiranja sredstva za uklanjanje nečistoća, potrebno je paziti da ste uklonili ostatke pjene, sapuna ili drugog sredstva. U suprotnom se na koži nakupljaju naslage i ostaci sapuna te može doći do začepljenja pora i isušivanja kože.

Kada brišete lice ručnikom pazite da ne budete previše grubi jer se tako ugrožava elastičnost kože. Najbolje je da to bude mekan i čist ručnik koji ćete samo vi koristiti kako bi izbjegli prenošenje bakterija. Na kraju ne zaboravite nanijeti hidratantnu kremu dok je koža još vlažna.

Prilikom kupovine proizvoda za njegu lica najbolje je izbjegavati kozmetička sredstva koja sadrže sastojke koji bi mogli iziritirati kožu, bilo da je u pitanju paraben ili natrijev lauril sulfat.

Šminka neće biti dovoljna

Čišćenje lica
Foto: Pixabay

Šminka nije dovoljna ako prije toga lice niste tretirali odgovarajućim kremama i ako niste uklonili svu prljavštinu koja je ostala na licu od dan ranije. Make up može samo pogoršati situaciju te zatvoriti pore i uzrokovati pojavu ne samo mitesera nego i akni.

Bilo tko od nas ne smije zaboraviti da se čišćenjem lica koži dozvoljava da diše i predahne nakon napornog dana kada je cijeli dan na sebi imala ostatke ne samo šminke nego i mnogih bakterija koje su se nakupile tijekom dana.

Mnogima od vas se znalo dogoditi da prije spavanja jednostavno nemate snage za uklanjanje šminke zbog čega se ujutro borite sa sakrivanjem ne samo podočnjaka nego i akni. Isto tako ponekad ujutro nemate vremena pa preskočite jutarnju njegu lica i odmah krenete sa šminkanjem. To nije dobro i takve stvari treba izbjegavati.

Pravilna njega i čišćenje lica

Zdravlje bi moralo biti važno svakom čovjeku, pa tako i zdravlje kože. Pravilna njega podrazumijeva uspješnu borbu protiv proširenih pora te ostalih neugodnih pojava koje mogu samo pogoršati zdravlje vaše kože. Svako odlaganje vodi prema nezadovoljstvu izgledom što ni šminka više ne može popraviti.

Večernjom njegom s lica nestaju vi podstanari koji ovdje nemaju što tražiti po noći. Vaše lice se mora odmoriti, a vi mu morate pružiti šansu da jutro dočeka odmorno i spremno za novi sloj šminke.

Jutarnja njega je možda manje važna od večernje njege lica, ali nije zanemariva. Jutarnja njega lica je važna kako bi uklonili sve one bakterije koje su došle na vašu kožu tijekom noći. Za čišćenje vam ja potreban losion nakon kojeg ne smijete zaboraviti namazati lice odgovarajućom hidratantnom kremom.

Pogledajte kako očistiti lice uz pomoć biljnog pakunga.

Autor: S.Š., Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock