Suha koža lica

suha koža lica

Suha koža lica je nešto s čim se susreću žene i muškarci svih dobnih skupina. Suha koža može biti genetski naslijeđena, uzrokovana starenjem ili raznim vremenskim utjecajima kao što je npr. na ljeto topla klima, a u zatvorenom prostoru se koža suši zbog klimatizacije.

Zimi je prisutno hladno vrijeme koje dodatno isušuje kožu, pogotovo kada nakon izlaska vani uđemo u prostor u kojem je prisutno centralno grijanje.

Suhoj koži trebamo vratiti vlažnost i spriječiti njen daljnji gubitak. Zato slijedite nekoliko savjeta kako to učiniti.

Umivanje

Umijte se isključivo hladnom ili mlakom vodom, nikako vrućom. Vruća voda će dodatno isušiti kožu, dok će kratko umivanje hladnom ili mlakom vodom zadržati vlagu u koži. Ako imate izrazito suhu kožu nemojte se ni umivati svaki dan ujutro i navečer nego se poslužite čistačima za lice u obliku mlijeka ili tonika.

Izbjegavajte proizvode na bazi sapuna jer oni doprinose isušivanju kože.

Piling

Piling možete napraviti jednom tjedno jer je suha koža puna ljuskica koje treba ukloniti, a čim se te ljuskice maknu s lica i krema i svi proizvodi će bolje djelovati na lice. No više od jednom tjedno piling nije potrebno raditi kako ne bi iziritirali kožu i previše je izložili štetnim vanjskim utjecajima.

Hidratacija

Primijetili ste da vam je kosa često suha i da imate problema s osjećajem zatezanja? Nakon svakog umivanja potrebno je na lice nanijeti odgovarajuću kremu s kojom će koža dobiti potrebnu vlažnost.

Među brojnim proizvodima na tržištu možete odabrati bilo koju hidratantnu kremu. Nije potrebno uzeti najskuplju jer svaka od njih služi svojoj svrsi i sa svakom od njih ćete dobiti ono što vam je potrebno. Možete ju nanijeti više puta u danu, kada vam se god pruži prilika.

Suha koža lica zahtijeva redovan tretman kao i masna, odnosno osjetljiva koža lica. Prije nego krenete s odgovarajućim terapijama, treba se raspitati koje su kreme prilagođene vašem tipu kože.

Pored brojnih kupovnih krema možete pokušati i s domaćim ili prirodnim proizvodima kao što je maslinovo ulje. Ako ga već imate dovoljno je umasirati nekoliko kapi na lice kako bi koža dobila sve potrebne sastojke koji će ublažiti osjećaj suhoće kao i zategnutost.

Autor: M.L., Foto: Shots Studio/Shutterstock