Kantarionovo ulje za lice

cvjetovi kantariona

Ulje kantariona poznato je i pod imenom ulje gospine trave, a proizvodi se s najčešće s maslinovim uljem, odnosno maceriranjem gospine trave u maslinovom ulju. Kantarionovo ulje ima brojne pozitivne učinke na kožu, a najčešće se koristi za njezino zacjeljivanje te za smanjenje ožiljaka.

Gospina trava se koristi u svrhu prirodnog liječenja još od doba starih Rimljana kada se najčešće koristila za liječenje mentalnih bolesti. Danas se preporučuje piti čaj od gospine trave za smirenje i kao pomoć za ublažavanje stresa.

No, osim za prirodno liječenje, kantarionovo ulje pomaže u liječenju svih kožnih oboljenja i to za sve tipove kože, od suhe, osjetljive, mješovite do masne i problematične.

Dobrobiti kantarionovog ulja za njegu lica:

  • umiruje osjetljivu kožu
  • hrani dehidriranu kožu
  • smanjuje bore
  • štiti kožu od negativnih vanjskih utjecaja
  • djeluje antioksidativno
  • potiče obnovu kože
  • smanjuje oksidativni stres
  • ima antimikrobna svojstva

Kantarionovo ulje je jedno od najboljih ulja za njegu dehidrirane, oštećene i osjetljive kože lica, a upravo zbog toga često se nalazi u velikom broju krema za njegu. Pošto pospješuje prirodno i brzo zacjeljivanje kože preporučuje se da ga uvrstite u svakodnevnu rutinu njege za ispucalu kožu svih dijelova tijela.

Može se koristiti u svom čistom obliku kao sastojak svih proizvoda prirodne kozmetike. Možete ga napraviti i sami te tako biti sigurni da imate najbolje ulje za njegu kože lica.

Izrada kantarionovog ulja

Izrada kantarionovog ulja je jednostavna i ne zahtijeva previše uloženog truda. Za kvalitetno kantarionovo ulje bit će vam potrebno bazno ulje ako što je ulje jojobe, badema, sjemenki grožđa ili koštica marelice. Kod izrade kantarionovog ulja kod kuće ne preporučuje se koristiti maslinovo ulje jer kao i kokosovo može dovesti do začepljenja pora i pojave prištića.

U staklenku od pola litre stavite mlade cvjetove i pupoljke gospine trave netom ubrane sa sunca pa ih ostavite jedan dan na suncu kako bi se dobro posušili da biste izbjegli plijesan. Teglicu napunite do vrha, a nakon što su se cvjetovi dobro osušili, prelijte ih baznim uljem prema vašem izboru.

Teglicu dobro zatvorite pa je ostavite na sunčanom mjestu mjesec dana. Mješavinu je potrebno svaki dan jednom promiješati. Ulje bi trebalo poprimiti crvenu boju kada je gotovo, a tada ga treba procijediti i pohraniti u bočici od tamnog stakla. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu kako bi njegova kvaliteta što duže ostala sačuvana.

Korištenje kantarionovog ulja

Izlazite li tijekom dana, posebice na sunce, ne biste smjeli koristiti ulje gospine trave jer izaziva fotosenzibilnost. Stoga ga koristite uvijek u večernjima satima, najbolje prije odlaska na spavanje.

Pošto kantarionovo ulje ima i antioksidativno djelovanje, ono će najbolje nahraniti kožu vašeg lica nakon izlaganja sunčevim zrakama. Preporučuje se nakon izlaganja sunca, prije odlaska na spavanje nanijeti tanak sloj kantarionovog ulja kako biste koži vratili hidrataciju te spriječili pojavu bora koje su uzrokovane suncem.

Autor: M.L., Foto: WikimediaImages/Pixabay