Čitanje govora tijela

geste

Možda ste vješti s riječima, ali ponekad vaši pokreti tijela ili neverbalna komunikacija mogu otkriti puno više od samih riječi. Vaš izgled, izrazi lica i kretnje, odnosno govor tijela, mogu otkriti drugima što vam se ustvari mota po glavi. Iako će mnogi reći da ljude najbolje mogu pročitati iz očiju, i drugi dijelovi tijela i geste mogu otkriti je li netko nepristupačan i nesiguran ili otvoren i samopouzdan te još mnogo toga.

Što otkriva položaj ruku i nogu

Vjerojatno ste se i sami našli u situacijama kada ne znate kud bi s rukama pa evo nekoliko savjeta.

Prekrižene ruke znak su nepristupačnosti i zatvorenosti. Ako se nalazite s nekim tko vam se sviđa, nemojte sakrivati ruke ispod stola ili ih prekrižene staviti u krilo nego ih suptilno stavite na stol jer ćete tako pokazati zanimanje za sugovornika i izgledati otvorenije. Lice neka vam ostane opušteno i nasmiješeno, nemojte rukom podbočiti bradu. Isto tako, izbjegavajte se igrati mobitelom, ključevima, čašom ili bilo čim drugim što se nalazi na stolu jer ćete tako odavati dojam nezainteresiranosti i izgledat će kao da jedva čekate što prije otići.

Ako ste na zabavi, nemojte križati noge jer time poručujete da ne želite da vam se itko približava. Psihološki gledano, prekrižene noge kod osoba otkrivaju emocionalnu, mentalnu i fizičku zatvorenost.

Lažan i iskren osmijeh

Osobe koje se smiju cijelim licem i gledaju široko otvorenih očiju su otvorene i iskrene. Jedan od najboljih načina da otkrijemo smije li se netko iz pristojnosti ili iskreno je promatranje cijelog lica, a osobito očiju. Ako se oči sužavaju i zasuze, a obrazi i jagodice se podignu, u pitanju je iskren i spontan osmijeh. Suprotno od toga, kod hladnog i neiskrenog osmijeha aktivna je isključivo skupina mišića uz same usne.

Kontakt očima

Osobe koje druge gledaju u oči ne govore nužno istinu. Serijom eksperimenata je utvrđeno da oko 70 posto osoba naglašeno gleda u oči druge osobe kada laže, a sve s ciljem da otkriju vjeruje li druga strana u njihovu priču. Širom otvorene oči mogu se tumačiti na nekoliko različitih načina, ovisno o tome što se događa s ostatkom lica. Širom otvorene oči uz na kratko podignute obrve pokazuju iznenađenost, širom otvorene oči uz podignute obrve i udubljene obraze ukazuju na strah, dok širom otvorene oči uz podignute obrve i osmijeh ukazuju na interes i sreću.

Sve neverbalne znakove i njihova tumačenja ipak treba uzimati s rezervom jer sve ovisi o podneblju, odnosno kulturi. Primjerice, u Australiji i Japanu sugovornici ne stoje preblizu jedan drugome jer to smatraju napadom na osobni prostor, dok Talijanima to ne predstavlja nikakav problem.

Autor: S.G., Foto: dgmata/Shutterstock