Feng shui – kineski način uređenja doma

uređenje stana

Riječ je o drevnom kineskom načinu uređenja doma, pomoću kojega u svoj dom i svoju obitelj, u prostor u kojem  živimo i radimo privlačimo pravilan protok vitalne energije. Tako se u život privlače sklad, zdravlje, sreća, novac, ljubav, uspjeh, kreativnost i sve ono što želimo.

Feng Shui je glavni pomoćnik poboljšavanja vlastitog života jer je riječ o sintezi arhitekture, bioenergije, umjetnosti, znanosti i simbolizma. Uređenjem stana prema feng shuiu, otvarate mogućnosti za postizanje uspjeha u bilo kojem segmentu života.

Osnovna teza je da naše cjelokupno okruženje može pridonijeti našem uspjehu ili neuspjehu. Doslovni prijevod feng shuia je “vjetar i voda”, što ukazuje na Zemlju. Ova vještina uređenja doma nastala je iz iskustva i zdravog razuma. Pradavne tehnike uređenja mogu se usavršiti iščitavanjem drevnih izvornih knjiga ili pak usmenom predajom.

Provjerite kako urediti spavaću sobu po načelima feng shuia.

Prvo druženje sa feng shuiem počinje raščišćavanjem – ormara, soba, ladica, regala, polica jer to vodi do vašeg mentalnog čišćenja. Čisteći vlastiti životni prostor, rješavate se svih nepotrebnih stvari, oslobađate blokade u svojoj unutrašnjosti, jednostavno osjećate olakšanje rješavajući se tereta koji vas je opterećivao.

Raščišćavanje je vrlo važno jer nagomilane stvari s vremenom stvaraju negativnu energiju koja se prenosi na nas same. Čišćenje, dakle, pokreće niz pozitivnih energija jer nered i suvišne stravi stvaraju nered i u privatnoj sferi života. Gomilanje nepotrebnih stvari je gomilanje energije na jednom mjestu, a čišćenjem će nestati stagnirajuća energija, što je pak vrlo važno jer je u prirodi svake energije kretanje, a ne stagnacija.

Sljedeći korak nakon čišćenja je pratiti teoriju pet elemenata, oni moraju biti uravnoteženi jer se neravnoteža preslikava na naš život. Glavni elementi su drvo, koje pripada istoku i jugoistoku; vatra koja pripada jugu; voda pripada sjeveru; metal zapadu i sjeverozapadu, te energija zemlje koja se povezuje sa jugozapadom, sjeveroistokom i centrom.

Postoji još mnogo stvari o kojima treba voditi računa prilikom uređenja/preuređenja stambenog prostora poput boja zidova, rasporeda i materijala namještaja, brojeva, uravnoteženosti jin i janga, moć i snaga ogledala te biljke. Raznorazni kristali mogu biti od velike koristi ako vam neka prostorija u stanu nije u skladu s feng shuiem jer je njihova svrha poboljšati nedostatke bioenergetskih polja.

Dakle, feng shui služi za podizanje energije okoline koja potiče protok energije u našem tijelu, čime unapređuje naše živote i sudbine.

Foto: auremar/Shutterstock