Bojanje kose u trudnoći

razgovor s liječnikom

Ukoliko niste prirodna plavuša, brineta ili crnka onda ste jedna od mnogih žena koja se barem nekoliko puta podvrgla tretmanu bojanja kose. Kako je svaka osoba željna promjene izgleda, bojanje kose nekako dođe sasvim prirodno.

Od trenutka kada ste se odlučili ofarbati do trenutka kada već sjedite na stolici u frizerskom salonu nije prošlo puno, jedino što vam se mota po glavi je koja će nijansa najbolje odgovarati uz vašu boju kože.

Sada kada znate koja će vas boja transformirati u nekog drugog, na putu više nema prepreka koje bi vas mogle odgovoriti od odluke koju ste donijeli. Ipak se situacija počinje polako mijenjati kada ste saznali da ste u drugom stanju i da će uskoro na svijet doći još jedan član obitelji.

Problem je što sada bojite kosu već duže vrijeme i jednostavno ne možete zamisliti da vam se pojavi izrast ili da se vratitte na svoju boju kose. To je ipak postupak koji traje neko vrijeme i koji se ne može dogoditi preko noći. Što učiniti, nastaviti se farbati ili ipak ne?

Pitanje je koje su postavile mnoge žene, a sve iz razloga jer nisu bile sigurne hoće li sastojci koji se nalaze u boji utjecati na zdravlje djeteta. Kako niti jednoj budućoj mami nije svejedno, bilo bi dobro što prije saznati odgovor.

Provedena su mnoga istraživanja na životinjama, a koja su pokazala da sastojci u bojama nisu imala nikakav utjecaj na razvoj fetusa. Ipak nikada nije u potpunosti dokazano smije li se kosu izlagati određenim tretmanima ili ne, bez straha za dijete.

Kako još uvijek nije dokazano utječe li negativno ili ne stručnjaci su mišljenja kako bi bilo najbolje osigurati se na vrijeme. Ono što možete učiniti je izbjegavati bojenje kose tijekom prvog tromjesečja ili se odlučiti za boju koja se na kosi neće držati dulje od sat vremena.

Pramenovi na foliju su još jedna opcija s kojom možete pokušati. Važno je da frizer bude oprezan i pazi da boja ne dođe u kontakt s tjemenom. Prirodne boje bez štetnih kemikalija su još jedno rješenje. Konzultirajte se sa svojim liječnikom kako bi se umirili i bili svjesni da ne činite niša što bi moglo naškoditi zdravlju djeteta.

Autor: S.Š., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock