Dugi otok, pravo mjesto za kampiranje

jezero na dugom otoku
Jezero na Dugom otoku, Foto: japus/Wikimedia

Dugi otok pripada zadarskoj otočnoj skupini sjevernodalmatinskih otoka površine 124 kvadratnih kilometara s gotovo 3 tisuće stanovnika. Glavno naselje na otoku je naselje Sali. Situiran je u smjeru sjeverozapad – jugoistok, u nizu u kojem je sjevernije otok Molat, a južnije Kornat. Između niza vapnenačkih bila, u kojima je najviši vrh Vela straža, prostiru se kraška polja Velo jezero, Arnjevo polje, Stivanje polje, Sridnje polje i dr. Na otoku su mnogobrojne su spilje (Strašna peć, Kozja peć, Veli badanj, Crvene rupe i Pećina).

Južni je dio otoka kamenjar obrastao šikarom, a mjestimice ima i šume. Uz obalu su mnogobrojni otočići (Golac, Bršćak, Magarčić, Mali i Veliki Planatak, Utra, Mrtovnjak, Luški, Krknata, Lagnići, Mežanj, Katina i dr.).

Zapadna obala je vrlo strma,dok su ostale obale položite s nizom uvala, među kojima se pješčanim žalima ističu Solišćica, Pantera i Telašćica. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, stočarstvo, ribarstvo, pčelarstvo i turizam.

Dugi otok se prvi put spominje u zapisima Konstantina Porfirogeneta sredinom 10. stoljeća pod imenom Pizuh. U 10.i 11. stoljeću otok se u ispravama naziva Insula Tilagus. Ime Veli otok zabilježeno je prvi put glagoljicom 1460.godine.

Na istaknutim vrhovima po otoku nalaze se ostaci ilirskih utvrđenih naselja i kameni grobni humci. Na prevlaci Mala proversa bio je prostran rimski ladanjski dvorac, dijelom istražen i konzerviran.  Iz starohrvatskog razdoblja sačuvale su se u cijelosti ili djelomično, crkvice, suhozidne kućice i grobovi.

Otok ima mnogo prirodnih ljepota,a posebno se ističe Park prirode Telašćica na južnom djelu otoka, veliko i malo jezero kod Žmana, uvala Solinšćica i uvala Saharun. Ima dosta povijesnih ostataka. Na otoku se nalaze 3 jezera (dva periodička slatka i stalno slano u Telašćici). U blizini otoka se nalazi mnogo manjih otočića i hridi. U neposrednoj je blizini i Nacionalni park Kornati.

Znamenitosti otoka su i svjetionik Veli rat kod Velog Rata i crkvica Sv. Pelegrina u Savru, te manifestacija Tovareća mužika u Salima. Ukoliko se odlučiti ljetovanje provesti na Dugom otoku, a još ste i avanturistički tip, zasigurno vam neće biti dosadno.

Autor: M.T. Foto: japus/Wikimedia