Ugovor o djelu za umirovljenike

umirovljenica pred računalom
Umirovljenica pred računalom, Foto: StockLite/Shutterstock

Odlazak u mirovinu označava kraj jedne etape i prelazak u drugi dio života kada počinju vrijediti pomalo drugačija pravila. Svaka osoba koja je otišla u mirovinu doživjela je svojevsrni šok, budući da je veći dio života provela radeći a sada mora pronaći nešto drugo čime će se zabavljati veći dio dana. Svi oni koji su ostvarili pristojne mirovine i koji vole putovati, odlučili su novi dio života posvetiti tome.

No što je sa svim onima koji nemaju velike mirovine, ili s onima koji jednostavno ne mogu prihvatiti činjenicu kako više neće raditi, odnosno imati bilo koji oblik radne obaveze? Za njih postoji rješenje, a ono se zove ugovor o djelu.

Naime umirovljenici imaju izbor ako žele sklopiti ugovor sa poslodavcem na koji će se odnositi određen dio Zakona o doprinosima. Prema čl. 209 u doprinose se ne uračunavaju prihodi koje je umirovljenik već ostvario odlaskom u mirovinu, tu se prije svega misli na njegovu mirovinu.

Svaki poslodavac koji je odlučio sklopiti ugovor o djelu treba znati kako mora obračunati porez 25 % i pripadajući prirez. Najbolje od svega što svaki umirovljenik koji se odlučio na ponovno osnivanje radnog odnosa ne gubi pravo na svoju mirovinu.

On dakle pored svojih dosadašnjih primanja isto tako ostvaruje pravo na plaću određenog iznosa prema onome kako se dogovorio sa svojim novim poslodavcem. Svaki primitak ostvaren na temelju ugovora od djelu uplaćuje se isključivo na žiro – račun.

Određena primanja ne mogu biti isplaćena u gotovini, a tu se podrazumijevaju isplate u obliku čekova te ona koje se uplaćuju na štednu knjižicu. Svi primatelji tog drugog dohotka nemaju obavezu podnositi prijavu poreza na dohodak.

U slučaju obaveze podnošenja prijave na temelju neke druge osnove tada će postupiti u skladu s pravilima koji se odnose na spomenute osnove. U prijavu će morati priložiti i dohodak od plaće koji ostvaruju.

Autor: S.Š.  Foto: StockLite/Shutterstock