Vukovar, barokni grad na Dunavu

rijeka vuko
Rijeka Vuko, Foto: Trygve W Nodeland/Wikimedia

U hrvatskom dijelu Srijema na Dunavu smjestio se pravi barokni grad bogate tradicije i burne povijesti. Naša poznata riječna luka smatra se gospodarskim i kulturnim središtem Vukovarsko-srijemske županije. Nalazi se između istočne Slavonije i zapadnog Srijema na ušću rijeke Vuke u Dunav. Stari dio Vukovara mostovima je preko Vuke povezan s Novim Vukovarom.

Povijest grada ide daleko, što svjedoči i poznata Vučedolska golubica iz 2.000 godine prije Krista. Pronađena je na 5 km udaljenosti od grada Vukovara. Tijekom prošlosti izmjenjivali su se vladari, a zahvaljujući grofovima Eltz sagrađena je prekrasna barokna palača u kojoj se kasnije smjestio Gradski muzej.

Dvorac Eltz jedna je od poznatijih znamenitosti, a koja se nalazi na samoj obali Dunava. Dvorac se smatra poznatim djelom barokno-klasicističke arhitekture iz kontinentalnog dijela Hrvatske.

Pripadnik obitelji Eltz, Filip Karlo kupio je posjed na kojem je kasnije krenula izgradnja dvorca. Dvorac je tijekom godina više puta bio nadograđivan, dok je u početku bio sagrađen samo središnji dio. Nakon oštećenja koje je pretrpio tijekom rata, krenula je njegova obnova.

Među brojnim znamenitostima oštećenim tijekom ratnih razaranja, ubrajaju se barokne zgrade smještene u samom središtu grada, pravoslavna crkva sv. Nikolaja, župna crkva sv. Filipa i Jakova te franjevački samostan.

Crkva sv. Filipa i Jakova zajedno sa samostanom dominira gradom kao i vodotoranj. Te čuvene atrakcije nalaze se visoko iznad Dunava na fruškogorskom ravnjaku.

Unatoč ratnim razaranjima Vukovar već neko vrijeme radi na razvoju grada kao turističkog odredišta gdje mogu uživati mnogi. Dunav je jedan od najvećih aduta, a ispijanje kavice uz rijeku mora predstavljati poseban osjećaj.

Pored caffe barova smještenih uz rijeku, Vukovarci, a i gosti mogu uživati u nekoliko restorana te kušati domaće specijalitete specifične za taj dio Hrvatske. Građani su ljubazni i pomoći će vam ako se slučajno izgubite. Doživite danas jedan drugačiji Vukovar.

Autor: S.Š. Foto: Trygve W Nodeland/Wikimedia