Čišćenje pribora za ličenje

čišćenje pribora za ličenje

Pravilnim održavanjem pribor će duže trajati, što znači da će se moći upotrijebiti više puta i neće biti potrebe za čestim kupovanjem novog materijala. Kako bi mogli nekoliko puta koristiti opremu za bojanje, ne treba zaboraviti na čišćenje pribora za ličenje.

Na kraju svakog dana prvo treba očistiti kistove, što znači da se ne smiju ostaviti u posudi s vodom. Potom se višak boje obriše pomoću novinskog papira, a valjke i kistove s kojima se nanosila vodena boja, se drži uronjene u toplu otopinu deterdženta i vode. Potrebno je pripaziti da drveni dijelovi ne budu u vodi kako ne bi nabubrili i kasnije popucali.

Ako tijekom ličenja osjetite potrebu za malo odmora, dobro je umotati valjak ili kist u plastičnu vrećicu, aluminijsku foliju ili plastičnu foliju za hranu, a sve kako se ne bi osušili.

Kistove koje ste koristili za nanošenje uljene boje treba uroniti u staklenku gdje se nalazi gotovo sredstvo za čišćenje kistova ili u posudu sa strojnim špiritom.

Ukoliko se izbuši rupa na drvenom dijelu kista i kroz njega se provuče dugi čavao te vrhovi naslone na rubove staklenke, čekinje na kistu neće doticati dno i neće postojati opasnost da se izobliče. Kist za ličenje na kraju se može očistiti pomoću vode i sapuna.

Preostali tragovi boje mogu se ukloniti pomoću četkice za nokte, a nakon što su kistovi očišćeni, mogu se isprati u hladnoj vodi. Nakon toga se objese o drške i ostave da se osuše.

Da bi čekinje ostale meke, na čiste i suhe čekinje treba nanijeti nekoliko kapi ulja za bebe, a ako ste sigurni kako ih duže vrijeme nećete koristiti, nastanak plijesni možete spriječiti tako što ćete ih pospremiti na prozračno mjesto umotane u novinski papir.

Ako ste primijetili da su čekinje postale krute, možete dodati malo octa i prokuhati ih na laganoj vatri sve dok ne omekšaju. Stara se boja pritom može ukloniti pomoću žičane četke. Čekinje se potom operu u vodi i nakon ispiranja se stave na sušenje.

Na kraju ne treba zaboraviti na limenku s bojom, a prije nego što se vrati poklopac, savjetuje se namazati obrub s manjom količinom vazelina nakon čega će biti moguće hermetički zatvoriti poklopac. Držite se ovih savjeta za bojanje unutarnjih zidova i obavit ćete odličan posao.

Autor: S.Š., Foto: Patricia Hofmeester/Shutterstock