Oprema za bojanje zidova

ciscenje boje

Kako biste pribor za ličenje mogli koristiti više puta, a ne iznova kupovati drugi, uz pravilno održavanje vaš pribor će trajati duže ako se pridržavate ovih pravila. Kistove treba očistiti na kraju svakog dana ličenja, a ne ih ostaviti da stoje u posudi s bojom i po nekoliko dana.

Višak boje s pribora obrišite novinama ili s valjcima pređite preko listova novina. Kistove i valjke s kojima ste nanosili vodene boje očistite tako da ih nekoliko mjeseci objesite u toplu otopinu vode i deterdženta. Nastojte da drveni dijelovi ne budu uronjeni u tu otopinu jer će nabubriti i naposljetku popucati.

Ako se tijekom ličenja poželite odmoriti, umotajte kistove i valjke u plastičnu foliju za hranu, plastičnu vrećicu ili aluminijsku foliju kako se ne bi osušili. Kistove upotrebljene za nanošenje uljene boje uronite u staklenku sa strojnim špiritom ili gotovim sredstvom za čišćenje kistova.

Čekinje na kistu neće doticati dno i tako se izobličiti ako izbušite rupu na drvenom dijelu kista, kroz nju provučete drugi čavao i njegove vrhove naslonite na rubove staklenke. Na kraju kist očistite sapunom i vodom.

Okorjele tragove boje na priboru odstranite četkicom za nokte. Nakon što ste očistili kistove, operite ih u hladnoj vodi i poto na čekinje nanesite malu količinu balzama za kosu kako biste ih održali u top formi.

Objesite kistove i valjke o drške i tek ih onda ostavite da se suše. Utrljajte nekoliko kapi jestivog ulja, ulja za bebe ili lanenog ulja u čekinje čistih, suhih kistova da bi do iduće upotrebe ostale meke.

Ako znate da ih neko vrijeme nećete upotrebljavati, spriječite nastanak plijesni na kistovima i četkama tako da ih spremite na prozračno mjesto bez prašine ili umotate u novinski papir i povežete gumenom vrpcom.

Učini li vam se da su čekinje na kistu postale krute, stavite ga da lagano prokuha u octu dok čekinje ne omekšaju i potom odstranite staru boju četkicom za nokte ili čičanom četkom. Operite čekinje u vodi s deterdžentom te ih nakon ispiranja i stavljanja balzama ostavite da se posuše.

Prije nego vratite poklopac na limenku s bojom, namažite obrub s malo vazelina pa ćete ga moći hermetički zatvoriti.

Autor: S. G., Foto: Unguryanu/Shutterstock