Bojanje unutarnjih zidova

uredjivanje doma

Za veliko zanimanje za uređenje doma zaslužne su knjige u kojima piše kako stvoriti poseban ugođaj, kao i brojni televizijski programi koji nude savjete o preuređenju. Tako je nastala čitava industrija koja nudi veliki asortiman različitih ukrasnih tkanina u ogromnom spektru boja, namijenjenih onima koji žele sami uređivati svoj dom, pa su nekoć brižno čuvane tajne stručnjaka za unutrašnji dizajn i soboslikara postale dostupne amaterima.

Koju boju upotrijebiti

Premda u dućanima možete nabaviti veliki asortiman boja, postoje zapravo dvije glavne vrste, a to su vodene i uljene boje (iako ovaj potonji naziv nije sasvim precizan).

U vodene boje spadaju emulzije, disperzijske boje i vodena lak-boja, a idealne su sa zidove, dok se lak boja može koristiti za većinu unutarnje drvenarije. Moderne emulzije sadrže vinil zbog kojeg su postojane i lako čiste, a dostupne su u nizu završnih premaza, od mat preko svilenkastih do prigušeno sjajnih, kao i premaza određene teksture.

Uljene boje obuhvaćaju tradicionalno mat i sjajne boje, specijalističke sjajne premaze, lakove i boje za metal, a namijenjene su za površine koje se često koriste, za unutarnju i vanjsku drvenariju te za predmete od metala.

Budući da su ove boje zapaljive moraju se pažljivo pohraniti i pritom slijediti upute proizvođača. usto su i njihove pare neugodne, pa ih treba koristiti u dobro prozračenim prostorijama. Je li neka boja vodena ili uljena određuje se čitanjem teksta na limenci – ako upute kažu da je za razrjeđivanje boje potrebna voda, onda je ta boja vodena.

Ukoliko se kao razrjeđivač traži strojni špirit, onda se radi o uljenoj boji. (Ove će vam supstance također biti potrebne za čišćenje kistova i valjaka.)

Želite li postići najbolji rezultat, upotrijebite istu marku proizvoda za prvi premaz, podlogu i završni premaz jer su oni, naposljetku, osmišljeni i proizvedeni kako bi se zajedno koristili.

Svakako očistite pribor i opremu jer će ostaci boje nakon ličenja jedne površine pokvariti završni premaz na drugoj površini.

Autor: S. G., Foto: Denizo71/Shutterstock