Mali korisni savjeti za brušenje brusilicom

Brušenje drva, Foto: Claudio Gennari/Shutterstock

Želite li ostvariti povoljne i sigurne uvjete na radu ili u radovima kod kuće, morate naučiti pravilno rukovati brusilicom. Brušenje brusilicom može biti izrazito neugodno i loše za zdravlje, ako se ne pridržavate savjeta o rukovanju. Naime, brusna prašina može prodrijeti kroz dišne puteve sve do pluća. Stoga, uvijek tijekom brušenja redovito usisavajte brusnu prašinu. Tako ćete spriječiti gomilanje brusne prašine u prostoru te povećati vijek trajanja brusne ploče. U nastavku donosimo korisne savjete kako brusiti brusilicom.

Zaštitite se od brusne prašine

Prije nego što se bacite na posao i krenete s brušenjem, pripremite usisavač za usisavanje brusne prašine. U protivnom, obvezno stavite zaštitnu masku kojom ćete zaštititi nos i usta. Usisavanjem brusne prašine možete ozbiljno ugroziti zdravlje.

Odgovarajuća granulacija

Da biste posao obavili kako treba, važno je nabaviti odgovarajući brusni papir s obzirom na to što planirajte brusiti. Za brušenje lakova upotrebljava se brusni papir koji ima granulaciju 100, za fino brušenje drveta koristi se granulacija od 120 do 180 dok se za fino brušenje lakirane površine koristi papir granulacije od 220 na više.

Brusni papiri

Brusni papir ovisi o predmetu koji ćete brusiti te o njegovoj površini. Jednostavni brusni papiri nisu previše čvrsti te se obično koriste za ne tako tvrde površine kao što su drvo ili manje površine metala. Za nešto tvrđe materijale koriste se visokokvalitetni brusni papiri čija je podloga izrađena od umjetne smole. Neki proizvođači imaju unaprijed određen brusni papir za određeni materijal.

Važno je znati da je na poleđini brusnog papira ispisana i gustoća granulacije. Svaka gustoća neće odgovarati svim radnim postupcima. Naime, gruba od 80 ili nešto niže granulacije, koristi se za skidanje određenih materijala te ostavlja nešto grublju površinu. Fina granulacija se koristi kod završih brušenja kada se skida manja količina materijala. Ravnomjerno ručno brušenje postići ćete tako da komad pluta ili drveta omotate brusnim papirom.

Na kraju se uvijek vodite jednim. Što je veći broj gustoće granulacije, to će brusni papir omogućiti finije brušenje.

Autor: M.L., Foto: Claudio Gennari/Shutterstock