Keramičke pločice – na što obratiti pažnju i opći savjeti za postavljanje

Postavljanje pločica, Foto: CandyBox Images/Shutterstock

Da bi keramičke pločice služile dugo svrsi, potrebno ih je dobro odabrati. Budući da ih nećete mijenjati tako često, odaberite one najkvalitetnije iako im je cijena nešto viša. U nastavku donosimo što sve trebate imati na umu prilikom kupovine keramičkih pločica i uređenju kupaonice.

Želite li pločice postaviti vani, obvezno moraju biti otporne na mraz. Ako stavite pločice neotporne na mraz van, moglo bi se dogoditi da puknu ili da se na njih lako poskliznete i padnete za vrijeme kiše i snijega. Iako su pločice otporne na mraz nešto skuplje, neophodne su, jer moraju biti otporne na sve vremenske uvjete.

Keramika upija vodu, a ako ćete ih postaviti van, birajte onu koja ima što manji postotak upijanja.

Preporučuje se debljina pločica ne bude manja od 8 milimetara. U protivnom je riječ o nekvalitetnim pločicama čija je cijena je nešto niža, ali radi se i o nižoj kvaliteti.

Obratite pažnju i na tvrdoću pločica. Kod zidnih pločica ona ne bi smjela biti manja od 5, na skali od 1 do 10.

Želite li biti sigurni da vi i vaša obitelj nećete tako lako pasti na pločicama, posebice kada se one smoče, odaberite one koje imaju što bolji koeficijent trenja. Koeficijent trenja se obično kreće od R9 pa sve do R13.

Nakon što ste odabrali keramičke pločice, treba ih i postaviti. Ako mislite da je riječ o napornom poslu i da ga nećete moći obaviti sami, preporučujemo da nađete dobrog keramičara. Dobrog majstora je jako teško naći, a želite li izbjeći neugodnosti, preporučujemo da se raspitate kod rodbine i prijatelja i uzmete nekog s preporukom. Ako ipak niste mogli nikoga pronaći, prije nego što uzmete keramičara na neviđeno, dobro proučite njegove prijašnje radove. To će vam dati jasan uvid u njegovu kvalitetu radova.

Prije nego što keramičar krene na posao postavljanja pločica, mora nabaviti ljepilo za pločice i masu za fugiranje. Bitno je dobro koristiti podlogu za lijepljenje jer u protivnom može doći do pucanja pločica.

Što se tiče razmaka između pločica, on je individualan, a ne želite li dodatno razmišljati o njemu, najčešće se radi o 3 milimetara za podne i zidne pločice.

Autor: M.L., Foto: CandyBox Images/Shutterstock