Cink pomaže protiv akni

Djevojke istiskuju prištiće, Foto: Solovyova Lyudmyla/Shutterstock

Akne su ništa drugo nego kožna bolest koja se manifestira upalom na određenom dijelu tijela kao što su lice, leđa i naravno prsa. Potrebno je znati kako se javljaju kod svih dobnih skupina, znači nije istina da se javljaju samo kod mlađe populacije.

Što uzrokuje pojavu akni? Njih može biti nekoliko. Kada se već spominju uzroci tada najprije treba spomenuti upravo hormone, odnosno hormon androgen koji potiče lojne žlijezde da pojačano luče loj.

Upravo iz tog razloga problem s aknama najviše imaju djeca u pubertetu, jer upravo u tom dijelu života dolazi do pojačanog djelovanja spomenutog hormona, što i nije čudno budući da prolaze kroz velike hormonalne promjene.

Osim hormona kao jedan od uzročnika navodi se i loša prehrana koja sadrži puno masne i pržene hrane, a o slatkišima da i ne pričamo. Upravo te namirnice mogu pogoršati problem sa aknama.

Danas postoje razni načini koji pomažu kod uklanjanja akni, a kao jedan od učestalijih navode se razni tretmani kod kozmetičara. Međutim to nikako nije za one slabijeg imovinskog stanja te one kojima nije do svakodnevnih odlazaka u salon.

Osim salona tu su i razne kreme, preparati koje možete nabaviti u raznim ljekarnama, pa i dućanima pomoću kojih se možete rješiti neugodnih akni. Prije svega potrebno je otići kod dermatologa kako bi utvrdili o kakvom se tipu kože radi i kako bi znali koju kremu treba koristiti.

Kao jedan od načina navodi se i cink. Naime ako niste znali, nutricionisti općenito predlažu cink, koji igra važnu ulogu u hormonskim procesima u organizmu. Dnevna dodatna količina cinka od 30-50 mg može pomoći pri smanjivanju upale i obnavljanju oštećene kože.

Autor: S.Š. Foto: Solovyova Lyudmyla/Shutterstock