Dobre strane aromaterpije

čari aromaterapije

Aromatična kupka je idealan scenarij za završetak radnog dana. Ona opušta sva osjetila i vraća izgubljeni sklad duše i tijela. Udisanje eteričnih ulja snažno djeluje na psihu, djeluje u trenu, potiče pozitivne osjećaje te opušta cijelo tijelo.

Aromatične kupke na kraju dana dobro bi došle svakoj osobi, ali kod nekih stvari ipak treba pripaziti. Koliko god uživali u njima, aromatične kupke se ne preporučuju više od tri puta tjedno jer se nakon previše kupanja sa kože skida masni sloj koji poslije treba nadoknaditi.

Aromatična kupka ne bi smjela trajati dulje od 30 minuta, a voda ne smije biti toplija od 37 stupnjeva. Nakon kupke kožu namažite hidratantnim losionom za tijelo, jako suhu kožu možete namazati s maslacem za tijelo.

Bilo da je kupka bazna ili eterična, trebate ju prethodno pomiješati s prirodnim emulgatorima. Prirodne emulgatore poput octa, vrhnja ili meda, prvo dobro promiješajte, pa tek onda dodajte u kupku.

U kupku možete dodati najviše 8 kapi eteričnog ulja, kako ne bi iziritirali kožu. U slučaju da imate jako osjetljivu kožu, prije aromatične kupke posvajetujte se sa dermatologom.

Za ljepšu aromu i uživanje isprobajte neku od kupki:

  1. Naribajte pola šake svježeg đumbira, zamotajte ga u gazu i stavite u kadu punu vode.
  2. Kadu punu vode istemperirajte na 30 stupnjeva, pomiješajte 3 kapi eteričnog ulja sa 2 žlice meda, pa dodajte u kadu.
  3. U posudi pomiješajte 15 kapljica ulja ružmarina, 5 kapi ulja ružmarina, 5 kapi ulja sandalovine, 100 grama morske soli, 1 kap ulja ruže i 3 kapi cimetovog ulja, pa dodajte u kadu.
  4. U punu kadu vode umješajte 1 dl sojina vrhnja, 6 kapi ulja lavande, 6 kapi ulja jagode, 6 kapi ulja jagode i 6 kapi ulja paprene metvice.

Da bi pravilno proveli aromaterapiju, bitno je da na ispravan način koristite eterična ulja:

  1. Za parfem koristite ulja koja su sigurna za kožu, rezrijedite ulje sa vodom 1:3, te ukapajte rafinirano kokosovo ulje i ulje jojobeza kupku ukapajte 5 kapi u kadu punu vode, pa promješajte da se što bolje rasprši.
  2. Za ulje za masažu 15 kapi eteričnog ulja ulite u 30g baznog ulja i promiješajteza inhalaciju ukapajte nekoliko kapljica ulja u respršivač električnog difuzora, a možete i na maramicu, pa udišite.
  3. Za inhalaciju parom u zdjelu vruće vode dodajte par kapi  na površinu, pa inhalirajteza prostornu difuziju nakapajte nekoliko kapi u pročišćivač zraka, te raspršite miris po prostoriji.

U prodaji na raspolaganju imate bezbroj eteričnih ulja, pa kada ste u prolazu pomirišite pokoja. Izaberite miris koji vama odgovara i udahnite ga punim plućima, samo tako kratko vrijeme provedeno udišući eterično ulje će vas smiriti i pokazati vam ulaz u raj aromaterapije.

 

Autor: A.Z., Foto: discpicture/Shutterstock