Likeri iz kućne radinosti

liker od kave

U posljednje su se vrijeme ponovno popularizirali likeri i voćna alkoholna pića koja možete napraviti kod kuće. Prije su se likeri koristili u ljekovite svrhe i nije im bio dodavan šećer, danas se likerima dodaje šećer pa su poslali poslastica za sve koji vole blaga alkoholna pića.

Kao i prilikom pripremanja ostalih jela koja se na neki način konzerviraju, prije pravljenja likera morate osigurati svježe namirnice koje su visoke kvalitete i morate obratiti pozornost na higijenu. Bilo bi dobro da kupite ili nabavite staklenke i boce koje su napravljene baš za skladištenje likera. Obratite pozornost na poklopce koji moraju besprijekorno pristajati na staklenku.

Za one likere u koje stavljate čitavo voće najpraktičnije je koristiti staklenke sa širokim grlom. Nakon što voće neko vrijeme odstoji u alkoholu, liker možete procijediti kroz cjediljku ili neku gazu kako bi odvojili voće od alkohola. Kasnije to voće možete pospremiti u hladnjak i koristiti kao izvrstan malen međuobrok, posebno višnje ili trešnje.

Od likera ne treba zaboraviti na onaj s okusom kave. Provjerite u videu kako ga napraviti:

Jasno je da kako biste dobili slatki liker morate u smjesu dodati šećer. Preporučamo da koristite rafionirani bijeli šećer jer je slađi od smeđeg, a ponekad se može koristiti i med. Kao alkohol se tradicionalno koristi onaj etilni koji se kupuje u ljekarnama i koji se mora prorijediti s vodom. U pripremi likera se u zadnje vrijeme koriste i alkoholni detilati poput votke, rakije, tekile ili lozovače.

Kada odabirete voće, izaberite ono koje je puno voćnog soka poput bobičastog voća, višnji, trešnji ili jagoda. Najbolje je kod likera što se možete igrati sa sastojcima koliko vas je volja, tako se ne susprežete dodavanju raznih začina ili limunove korice. Poseban se okus dobiva dodavanjem vanilije, cimeta, đumbira ili klinčića. Odlučite li se na pripremanje likera kada nije sezona voća, slobodno iskoristite i smrznuto voće.

Autor: M.T., Foto: Sabino Parente/Shutterstock