Baklava

baklava

Baklava je tradicionalna poslastica koja se sprema za Bajram, ali i druge svečane prigode. Tradiciju treba cijeniti i njegovati jer za sobom vuče korijene nekadašnjih vremena kada se prakticirao drugačiji način života. Od nekadašnjih vremena ostalo je samo naslijeđe koje svjedoči svemu što se događalo.

Važan dio naslijeđa čine i kolači koji stoje kao svjedok prošlom vremenu, kulturi i ljudima. Baklava je dio te priče i kao takvu je treba poštivati. Neke domaćice neće izdržati da ju spremaju samo za Bajram, one će svaku posebnu prigodu poput rođendana iskoristiti kako bi ukućane i prijatelje počastila ukusnim kolačem osebujnog okusa.

Postoji nekoliko varijacija kolača, a sve ovisi o tome tko što voli, pa će se tako pronaći recepti u kojima se u poznati kolač stavljaju pistacije dok će se drugdje isicati klasičniji orasi i grožđice.

Jeste li više ljubitelj modernog ili klasičnog? Ukoliko više volite kombinaciju okusa oraha i grožđica, ostanite trenutak jer slijedi odličan recept. Krenite u nabavku potrebnih namirnica i krenite s pripremom kolača.

Tijesto:

8 listova gotovog tijesta za savijače

Nadjev:

  • 250 g maslaca
  • 80 g grožđica
  • muškatni oraščić
  • 200 g oraha

Sirup :

  • 300 g šećera
  • 5 dl vode
  • 1 vanilin-šećer
  • sok od 1 limuna

Posudu veličine 30X15 cm prelijte maslacem koji ste prethodno rastopili i na dno složite 5 listova od tankog tijesta. Listove je prethodno trebalo narezati prema veličini posude za pečenje.

Svaki list treba pošpricati s malo otopljenog maslaca. Listovi koji su preostali posložite po redu i na svaki dodajte mješavinu grožđica, mljevenih oraha i muškatnog oraščića. Ponavljajte sve dok ne potrošite smjesu za nadjev.

Smjesu za nadjev dobit ćete miješanjem vanilin-šećera, šećera i vode. Sve treba dobro prokuhati i na kraju dodati malo limuna.

Kada ste potrošili nadjev na vrhu složite 4 lista, a prije pečenja nadjeveno tijesto narežite u oblik kocke ili romba, prelijte maslacem i stavite da se peče na temperaturi od 200°C.

Baklavu pecite dok ne dobije rumenu boju. Nakon što ste ohladi prelijte ju sirupom i servirajte nakon što se sirup upio, a kako se radi o zasitnom kolaču posebnog okusa, bilo bi dobro kada bi slano jelo koje ste prethodno serviralo bilo lakše, kako bi gosti mogli pojesti kolač koji ste odlično napravili.

Foto: oznuroz/Shutterstock