Ženske mušice

zenske musice kolac

Ženske mušice su još jedna varijacija slatke pite zanimljivog i osebujnog imena te odličnog okusa. Otkuda dolazi naziv kolača? Ime kolača ili pite dolazi od još jednom dokazane domišljatosti od strane žena kada su uspjele pokazati kako to izgleda kada se osmisli recept od kojeg će svi prste polizati.

Ženske mušice su odlična kombinacija biskvita i marmelade koja se u posljednje vrijeme pokazala kao zahvalna namirnica za razne kolače. Kako su voćni deserti popularni kod mnogih i svi ih rado vole pojesti, ponekad je kada se odlučite raditi voćnu inačicu deserta lakše odlučiti za marmeladu, pogotovo ako nemate puno vremena.

Odlučite li ugostiti prijatelje i počastiti ih finim kolačem, nećete pogriješiti odaberete li slatku pitu s dodatkom marmelade od ribiza ili ribiz ako ste ljubitelj svježeg voća. Postoje bijele, crne i crvene sorte, a za razliku od crne koja ima čudan i mnogima neugodan okus, crvene i bijele su poznate po slatko-kiseloj kombinaciji okusa.

Crveni i crni ribiz se koriste za pripremu marmelada, a osim za pripremu raznih slastica, ribiz je iznimno ljekovit zahvaljujući najviše sjemenkama koja pomažu regulirati rad crijeva i iz tijela izbaciti otrove.

Odlučite li se spremati kolač od ribiza, ženske mušice bit će pravi odabir. Kako bi tijesto i smjesa za nadjev ispali savršeno, potrebno je nabaviti određene namirnice.

Tijesto :

  • 400 g brašna
  • 1 mala žličica praška za pecivo
  • 300 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 3 žutanjka

Nadjev:

  • 500 g ribizla ili 200 g marmelade
  • 5 bjelanjaka
  • 250 g šećera

Ženske mušice je kolač za koji treba napraviti dobro tijesto i smjesu za nadjev. Potrebno je u brašno koje ste prethodno prosijali dodati prašak za pecivo, maslac, žutanjak i šećer te sve dobro promiješati i napraviti kompaktnu smjesu.

Nakon što je tijesto spremno razvaljajte ga na 1 cm debljine i položite u posudu za pečenje koju ste prethodno namastili. Tijesto se peče na temperaturi od 220°C. Pečete ga 20 minuta i izvadite pečenog do pola.

Polupečeno tijesto premažite marmeladom ili pospite ribizle te rasporedite nadjev od istučenih bjelanjaka. Stavite u pećnicu i ostavite da se peče sve dok ne dok ne dobije svijetložutu boju.

Foto: piyato/Shutterstock