Crna boja za kosu

djevojka s crnom kosom

Boja kose povezana je sa bojom kože i oboje je određeno istim tipom pigmenta. Koje boje će biti naša kosa određuju oblici zrnaca melanina u našim vlasima kao i njihova količina. Grci su među prvima dijelili ljude prema boji kose. Plava je bila boja junaka i bogova dok se na crvenokose ljude gledalo sa sumnjom i prezirom. Smatralo se da su lukavi i prepredeni.

Dok je boja tena više manje konstantna i promijeniti ju je izuzetno teško (ali ne i nemoguće, khm, khm Michael Jackson), promijeniti boju kose sasvim je jednostavno i većina žena je barem jednom eksperimentirala sa time. No jeste li ikada bile crnokose ili možda baš razmišljate o tome kako vam treba neka promjena u životu?

Bez obzira na to koja je vaša prirodna boja kose crnu boju nije teško postići. Lakše je kosu potamniti nego od garavuše načiniti plavušu. Trebat ćete korisititi polutrajnu ili trajnu boju za kosu, ali garantirano će vas pretvoriti u pravu zavodnicu. Crna boja je snažna elegantna i dobro izvedena na zdravoj i sjajnoj kosi ima neopisivu magnetsku privlačnost.

Svakako, bilo koja od vas može vrlo lako postati ponosna crnka, ali savjet je da pripazite. Ako je vaš ten presvijetao i ujedno imate i svijetle oči mogli biste napraviti prevelik kontrast. Stvar je u postizanju sklada tako da ako ste svijetlije puti možda bi bilo bolje da postupno potamnjujete kosu i stanete na nijansi koja vam odgovara, nego da se odjednom odlučite za ovako drastičan korak.

Potpuno duboko crna boja kose odgovarat će najbolje ženama koje već prirodno imaju nešto tamniju kosu i obrve ili imaju maslinasti i tamniji ton kože. Pomislite na mediteranski tip žene ili vatrene španjolke. Ako ste ovaj tip pigmenta svakako preporučamo bojenje kose u potpuno crnu.

Evo nekoliko savjeta i stvari na koje bi trebale obratiti pažnju ako ste se odlučile na ovaj korak.

  • Budite sigurne da ste pri odabiru boje odabrali onu crnu koja ima toplije podtonove, jer bi u protivnom boja mogla izgledati preumjetno.
  • Crna boja mnogo bolje pristaje na gustu kosu jer ako vam je kosa prerijetka ili pretanka izlažete se opasnosti da vam se već i kod slabo masne kose počne vidjeti tjeme.
  • Sjaj, sjaj, sjaj! Koristite ulje makadamije kako biste postigli maksimalni učinak zdrave i nahranjene kose.
  • Ako vaša prirodna nijansa jako odskače od nove crne boje nužno je ponovo bojiti kosu već nakon tri tjedna.
  • Što je vlas glađa i zdravija boja će se bolje primiti, tako da bi bila sjajna ideja da dan, dva prije bojenja napravite intenzivan tretman hranjenja i revitalizacije kako biste postigli najbolje moguće rezultate.

Autor: L.K., Foto: KULISH VIKTORIIA/Shutterstock