Mononukleoza, bolest poljupca


Mononukleoza je vrsta zarazne bolesti koju znamo još nazivati i “bolest poljupca”. Nastaje pojavom Epstein-Barrovog virusa koji u organizmu izaziva infekcijske reakcije, a često je krivac za karcinom grla i stanične limfome. Od mononukleoze najčešće obolijevaju djeca i mladež od 5 do 25 godina, a prolaze bez većih i ozbiljnijh komplikacija. Mononukleoza ima neke jasne simptome po čemu ju je jednostavno prepoznati.

ženu boli grlo

Ženu boli grlo, Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock

Javlja se povišena tjelesna temperatura, upaljeni limfni čvorovi i bolno grlo zbog čega se često prvo pomisli na gripu. Kod upale, limfni čvorovi narastu do veličine jajeta, a zbog povećanja razine enzima u krvi znaju se povećati jetra te slezena. Imunitet naglo slabi pa dolazi do pojačanog umora, oboljeli osjeća stalnu iscrpljenost i nedostatak energije.

Sama dijagnoza izvodi se iz krvne slike, kod koje je jasno vidljiv porast bijelih krvnih stanica, odnosno leukocita. Laboratorijski nalaz liječniku će pomoći da odredi tijek i način terapije. Najčešće predlaže mirovanje, dijetu i veliki unos tekućine, no kod jačih oboljenja koriste se antibiotici i analgetici. Oni snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu i ublažuju bol u grlu.

Oni se javljaju tek nakon nekog vremena, odnosno tjedan, dva nakon oboljenja. Simptomi dolaze naglo pa ih je nemoguće predvidjeti. Iako se prenosi virusom i putem sline, mononukleoza se znatno razlikuje od prehlade ili gripe. Često je oboljelog potrebno hospitalizirati, a sama bolest traje i do nekoliko mjeseci.

Nakon što se virus pojavi, on zauvijek ostaje u tijelu. Ne stvara probleme sve dok se ne dogode nagle promjene u organizmu, kao što je naglo mršavljenje, debljanje, trudnoća ili neka druga teža bolest.

Obolite li od mononukleoze, trebali biste što više mirovati, jesti hranu bogatu vitaminima i mineralima koji će ojačati vaš imunitet. Lakše ćete preboljeti bolest ako je vaš organizam jači i otporniji. Izbjegavajte tešku hranu koja sadrži sve oblike masti, brzu ili prezačinjenu hranu, meso, gazirana i alkoholna pića.

D.Š.

[plista_widget]?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>