Anti kandida dijeta


Ako imate kronične infekcije gljivicama, osjećate se loše u toplom i vlažnom okruženju, ako patite od kronične kongestije, teško se koncentrirate, imate želju za konzumiranjem šećera i ako vam je dijagnosticirana infekcija kandidom, pokušajte prehranu protiv Candide. Prekomjerni rast Candide u probavnom sustavu populariziran je sredinom 80-tih godina.

candida prehrana

Candida prehrana, Foto: imagesolutions/Shutterstock

Dok neki liječnici odmahuju rukom, sve je veći broj liječnika i naturopata koji smatraju da je Candida ozbiljan zdravstveni problem. Najčešći uzročnik (90-95%) ove infekcije je Candida albicans, gljivica koja se normalno nalazi, u maloj količini, u ljudskim crijevima. U 2-8% slučajeva uzročnik gljivične infekcije je Candida glabrata.

Vjeruje se da Candida pridonosi mnogim zdravstvenim tegobama kao što su: kronične gljivične infekcije sa simptomima pečenja, svrbeža, pojačanog iscjetka. Kožni osipi, problemi sa menstrualnim ciklusom, kronični umor, simptomi živčanog sustava kao što su anksioznost, depresija, iritabilnost, slaba koncentracija i slabo pamćenje.

Respiratorne alergije, kihanje, kongestija, čest kašalj, grlobolja, prehlada, astma, kronični iscjedak iz nosne šupljine koji se cijedi po stražnjem dijelu ždrijela.


Rizik za prekomjernim rastom kandide raste tijekom liječenja antibioticima širokog spektra, prehranom bogatom rafiniranim šećerom i hranom koja sadrži gljivice, upotrebom kontracepcijskih i hormonskih nadomjesnih terapija, oslabljenim imunološkim sustavom, trudnoćom i dijabetesom.

Prehrana igra bitnu ulogu u liječenju Candide, a bitno ju je primijeniti uz terapiju prirodnim lijekovima. Dužina dijete ovisi o dužini simptoma, njihovoj jačini i ukupnom zdravstvenom stanju.

Mnoge osobe osjećaju poboljšanje nakon strogog pridržavanja dijete u trajanju od dva do četiri tjedna. Sa nestankom simptoma i nakon provedenih laboratorijskih testova koji će to i dokazati, hrana iz zabranjene liste može se lagano vraćati u uobičajenu prehranu. Dakle, prehrana je bogata biljnim vlaknima, a izbacuju se rafinirani šećeri i drugi ugljikohidrati koje gljivice koriste za rast.

Autor: T.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>