Anti kandida dijeta


Jeste li možda u skupini onih koji imaju problema s kroničnim infekcijama gljivica ili se loše osjećate u vlažnom i toplom okruženju? Ukoliko ste u ovoj skupini i imate pretjeranu želju za konzumiranjem šećera i još vam je dijagnosticirana infekcija kandidom, za vas je anti kandida dijeta.

salata za obrok

Iako dijeta podrazumijeva poseban prehrambeni režim kako bi osoba izgubila višak kilograma, ovdje je naglasak stavljen na liječenje od infekcije koja zahvaća sve veći broj ljudi. Porast Candide unutar probave porastao je tijekom 80-ih godina. Dok neki samo odmahuju rukom, puno je onih liječnika koji smatraju kako se radi o ozbiljnom zdavstvenom problemu.

Glavni i najčešći uzrok infekcije je gljivica Candida albicans koja postoji u malim količinama unutar crijeva. Do problema dolazi onda kada se količina ove gljivice poveća jer tada dolazi do kroničnih oboljenja sa simptomima pojačanog iscjetka, svrbeža te pečenja. Ne treba zaboraviti na probleme s koncentracijom i pamćenjem, depresiju te anksioznost.

U rizičnoj skupini nalaze se svi oni koji su prošli kroz terapiju liječenja antibioticima, kojima je oslabljen imunološki sustav, oni koji su uzimali hormonsku nadomjesnu terapiju te trudnice i oboljeli od dijabetesa.

Najvažniji saveznik u borbi protiv Candide je prehrana kao i terapija uz pomoć prirodnih lijekova. Koliko će dijeta trajati ovisi o zdravstvenom stanju te dužini simptoma. Mnogi su potvrdili kako su se osjećali bolje već nakon 4 tjedna.

Anti candida dijeta podrazumijeva namirnice poput ribe, orašastih plodova, brokule, mahuna, blitve, karfiola, šparoga, žitarica sa cjelovitim zrnom, rotkvice, kelja, maslinovog i suncokretovog ulja.

Važno je da je prehrana obogaćena vlaknima koji se nalaze u biljkama, a da se pritom izbacuju ugljikohidrati koji su gljivicama potrebni za rast i rafinirani šećeri. Anti candida dijeta podrazumijeva potpunu predanost posebnom režimu prehrane i pridržavanje svih uputa. Svatko tko krene primjenjivati ovu dijetu, bilo bi dobro da čita sve što se nalazi na deklaracijama proizvodima kako u organizam ne bi unio ono što ne treba.

Autor: T.P., Foto: imagesolutions/Shutterstock

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *