Pretjerana samokritičnost

uplašena žena

Svaka osoba je u jednoj dozi samokritična prema sebi, ali koliko je samokritičnost ponekad dobra, toliko je jednostavno ipak ponekad pretjerana, te nimalo nije preporučljiva. Kako bi samokritičnost ipak okrenuli na pozitivnu stranu za vas i vaš život, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

Prilikom odrastanja će svaka osoba od odraslih čuti kako u nečemu griješi te će uglavnom za svaku pogrešku koju napravi dobiti kritiku, ili biti u kazni. Kada ta ista osoba odraste, te kritike koje je dobivala od drugih, se pretvaraju u samokritike, te osoba logično s vremenom postaje sve kritičnija prema samoj sebi u raznim situacijama.

Samokritičnost na neke osobe može vrlo negativno utjecati, posebno ako se javlja u većoj dozi. Osoba mora napraviti granicu koja će joj pomoći smanjiti te kritike, kako ne bi na nju tako loše utjecale.

Psiholozi savjetuju da osoba koja je previše kritički nastrojena prema sebi, uzme komad papira i olovku, i počne pisati sve što joj se događa tijekom dana. Jednostavno pišite dnevnik, te zapisujete sve što vam padne na pamet, kako bi olakšali svoje emocije.

Sve emocije koje osjećate i koje biste izgovorili sami sebe, jednostavno pišite u drugom licu, kao da se netko drugi vama obraća. Zapišite baš sve što mislite sami i sebi, a potom svoje misli pročitajte jasno i glasno na glas, tako da ih dobro čujete i shvatite.

Nakon što svoje misli zapišete, imate pravo reagirati na njih! Nakon što završite sa zapisivanjem, čitanjem i reakcijom, savjetuje se da olovku stavite u ruku kojom inače ne pišete i da odgovorite na sve kritike koje ste sami sebi uputili i koje mislite na kraju krajeva, o samima sebi.

U početku će vam biti jako teško pisati rukom kojim inače ne pišete, ali samo tako nastavite i vježbajte pa kada završite s odgovorima, pročitajte svoje odgovore na glas. Ovo je metoda za koju psiholozi tvrde da je vrlo učinkovita!

Autor: A.Z., Foto: Alexandra E/Shutterstock