Kako se igrati s djecom

igranje dijete

Igračke koje se danas prodaju su poprilično skupe, pa ukoliko nemate baš novaca za neke od njih, ili za niti jednu ne očajavajte, jer ste vi djetetova najvrjednija igračka! U nastavku vam donosimo na koji način možete zagolicati maštu svog mališana, bez da kupujete skupe igračke.

Već u prvoj godini života djeteta, počinje igra, koja kreće od 4 mjeseca djeteta. Od tada dijete počinje upoznavati svijet, a najbolja igračka za tu dob je zvečka, koja će mu pomoći da gleda različite boje i sluša različite zvuke. Zvečku možete napraviti i sami od bilo koje plastične posudice ili boce, u koju stavite malo riže ili suhih sjemeneka graha, pa dobro zatvorite i dajte djetetu da se igra. Pazite na oblik ambalaže koju birate djetetu, kako bi mu bilo lako držati zvečku u ruci.

Od navršene druge godine, pa nadalje dijete za učenje i igru upotrebljava maštu, koja će upotpuniti svaku njegovu igru. Tako će papiri postati novčanice za plaćanje, medu će trebati nahraniti pa će se poslužiti nekim predmetom, početi će imitirati ljude i događanja koja doživljava svakodnevno. U toj dobi igrajte se sa djetetom igara koje znate da voli, kao primjerice budite njegov omiljeni lik iz crtića.

Nakon pete godine dijete počinju zanimati igre u kojima se natječe i koje imaju pravila. Takve igre su dobre kako bi se dijete naučilo nositi sa uspjehom i neuspjehom, te kako bi naučilo poštivati pravila i surađivati sa drugima.

Danas roditelji vrlo malo vremena posvećuju igranju s djecom, pa pokušajte svaki slobodni trenutak posvetiti djetetu, te zaboravite na sve druge obveze koje trebate obaviti i spusitte se na nivo djeteta, pa se igrajte sa njime ono što njega zanima.

Kroz igru učite svoje dijete novim stvarima, te potičite njegov govor. U svakoj igri pričajte o onome što ga zanima, kao primjerice, od koliko kockica ste sagradili toranj, ili tko živi u dvorcu, ili zašto se beba mora kupati, itd.

Često puta dijete više razveseli ambalaža igračke nego sama igračka, jer sa njome mogu baratati na razne načine. Prilikom kupnje igračke pazite da ona nudi što više mogućnosti, kako bi bila interesantna djetetu i kako bi potaknula njegov razvoj.

Autor: A.Z., Foto: Kzenon-2/Shutterstock