Zvonik u Bujama

grad buje

Na zapadnom dijelu Istre u neposrednoj blizini Umaga, Novigrada, Grožnjana i Brtonigle nalazi se simpatično malo mjesto Buje. Radi se o mjestašcu na prekrasnoj lokaciji na kojem prevladava mediteranska klima, a na kojoj se nalazi mnoštvo maslinika i cijenjenih vinograda. Grad Buje se nalazi na nekoliko brežuljaka od kojih je najpoznatije Bujsko brdo, najviša točka Buja.

Bujsko brdo je najviše, a pored njega tu su još dva manja brežuljka koja isto tako pripadaju gradu Bujama s bogatom poviješću i tradicijom, što se njeguje još od davnih dana. Buje su uobičajeni istarski grad gdje se slijede prirodne linije.

Ovi čuveni brežuljci na kojima počivaju Buje naseljeni su još od brončanog doba, a gdje su Histri gradili gradine iz prethistorije, a Rimljani kolonije. Cijelo mjesto tako obiluje povijesnim tragovima, koji ukazuju na nekadašnji način življenja.

Među poznatijim lokacijama i znamenitostima navodi se kaštel na uzvisini Momjana, vinska cesta s 23 poznata proizvođača vina te čuveni zvonik, što stoji ponosno i može se primijetiti na velikim udaljenostima.

Crkva Svetog Servula jedna je od glavnih kulturnih znamenitosti koja se nalazi na glavnom trgu, a ono što je čini tako posebnom je zvonik iz 15. stoljeća. Ako je vrijeme lijepo, sa ovog zvonika se pruža nevjerojatan pogled prema Sloveniji, Austriji i Italiji.

Pogledate li prema sjeveru vaš se pogled može pružati sve do austrijskih i talijanskih alpi. Nevjerojatno je koliko se dobro vidi Piranski zaljev te planina Učka. Za sve one koji se sjete ponijeti dalekozor, moći će vidjeti čudesnu Veneciju. Zvnonik u Bujama se smatra najvišim u Istri, a odmah iza njega je Vodnjan na jugu Istre.

Grad Buje su zanimljive zbog više razloga, a osim ovog zvonika i ujedno vidikovca, ovdje se nalazi još jedan niži zvonik smješten uz Majku Milosrđa, malu crkvu.

Buje su pravo povijesno mjesto, a nadležni su si dali truda kako bi svakom zainteresiranom posjetitelju pokazali sve što žele znati o proizvodnji maslina i vrhunskog vina. Ako želite zaista doživjeti Istru i baciti pogled na susjedne zemlje, zaputite se prema Bujama.

Autor: S.Š., Foto: jodastephen/Flickr