Siva Istra

Stara crkva u Roču, Foto: Ante Perkovic/Wikimedia

Kako svaki dio Istre ima svoje posebnosti kojima se može  pohvaliti, tako sigurno ima i Siva Istra, koja se odnosi na njezin središnji dio. Ime je dobila zbog sivog glinenastog tla koje tamo prevladava.

Središnja Istra još je jedna od regija koja će vas prije svega privući zbog nevjerojatne prirode, što se odnosi na brojne brežuljke s velikim brojem naselja koji kao da su ispali iz nekog filma.

Pazin je grad koji se nalazi u središtu ovog dijela Istre, odnosno smatra se administrativnim centrom Istarske županije. Sastoji se od 18 naselja kao što su Beram, Bertoši, Brajkovići, Butoniga, Grdoselo, Heki, Ježenj, Kašćerga, Kršikla, Lindar, Pazin, Stari Pazin, Trviž, Vela Traba, Zabrežani, Zamask, Dol, Zarečje i Lindarski Katun.

Pored Pazina kao zanimljivu lokaciju treba navesti Motovun, najpoznatiji kao srednjovjekovna istarska utvrda koja se razvila na vrhu strmog brežuljka, a koji svoju posebnost duguje i poznatom festivalu koji se održava svake godine u ljeto.

Krenete li od Motovuna doći ćete do Buzeta, još jednog zanimljivog malog mjesta, grada koji se nalazi na brdu usred plodne doline kojom protječe rijeka Mirna. Naseljen je već u prapovijesti, a smatra se da je bio utvrđen već u rimsko doba. Središnji trg s župnom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije srce je starog grada. Ne znamo znate li kako je Buzet proglašen 1999. godine gradom tartufa.

Kad ste već u Buzetu uzmite si vremena za obilazak par manjih mjesta za koje doslovno imate dojam kao da su ostali nekom prošlom vremenu čemu je vjerojatno najviše doprinjela i sama lokacija. Zamislite šumu, velik broj brežuljaka i mala naselja od kojih svaki ima svoju priču.

U okolici Buzeta nalazi se Roč, poznat kao kulturno središte te Hum, najmanji grad na svijetu. Između ta dva gradića nalazi se jedinstveni spomen-kompleks posvećen starom hrvatskom pismu glagoljici i glagoljaškoj kulturi.

Buzet i Roč zaštićeni su spomenici kulture od kojih vas svega par sati pješice dijeli od čuvenog parka prirode.

Siva Istra samo čeka vaš dolazak.

Autor: S.Š.  Foto: Ante Perkovic/Wikimedia