Prijateljstvo s povlasticama

Prijateljstvo s povlasticama

Danas u ovom užurbanom vremenu sve je veći trend kod mladih ljudi da ne žele ozbiljne veze, nego neobavezno druženje. Ono što su prije bile “faze”, danas je to način života. O razlozima zašto je to tako nećemo sada govoriti, ali ćemo vidjeti je li moguće imati prijateljstvo s povlasticama. Može li se takav odnos održati površnim bez uplitanja osjećaja?

Kako izgleda prijateljstvo s povlasticama?

Takvi odnosi izgledaju otprilike ovako: prijatelji se druže, odlaze zajedno na večeru, u kino ili u izlazak i večer završe sa seksom. Ono što ovakav odnos čini drugačijim od veze je to da se tako druže kada nemaju drugih planova i jedno drugome ne moraju polagati račune kada su vani s nekim drugim.

A zašto takvi parovi nisu u pravoj vezi? Neki će reći da jednostavno nemaju vremena za ozbiljnu vezu, imaju previše poslovnih obaveza, žele graditi karijeru pa nemaju vremena posvetiti svoje vrijeme drugoj osobi kao što to ozbiljna veza zahtijeva.

Takva prijateljstva s povlasticama doista imaju mnogo povlastica. Vaš prijatelj s povlasticama je vjerojatno osoba s kojom se ugodno osjećate, a ne morate s njim planirati zajedničku budućnost i nemate pritisak da na njega morate ostaviti što bolji dojam. U krevetu možete osjetiti oslobođenje jer ste maknuli element obaveza jedno prema drugome.

Budite prijatelji

Prijateljstvo s povlasticama
Foto: Unsplash

Ako imate takav odnos s prijateljem i to vam odgovara, nemojte zaboraviti biti prijatelj. Jer ako imate odnos bez prijateljstva, onda to nije stvar o kojoj pričamo. Prijateljstvo je temelj ovakvog odnosa. Prijatelj će vam biti tu kada god vam je to potrebno i vaše druženje ne mora uvijek rezultirati seksom. Prijatelj je osoba s kojom se doista volite družiti bez faktora seksa.

Kada jednom odlučite ući u takav odnos, morate postaviti neke granice i prilagoditi se promjenama koje će vam takav odnos donijeti. Ako ste oboje u fazi da nemate vremena tražiti ozbiljnog partnera, niti vi želite biti takav, možete postaviti granice samo na zabavu i druženje. Znajte oboje, da se nećete zauvijek tako osjećati. Prije ili kasnije će jedno od vas dvoje htjeti imati pravu vezu.

Ovakav odnos možemo nazvati emotivnom klackalicom jer je privremen i treba naći ravnotežu. Stoga, nije loše s vremena na vrijeme razgovarati s prijateljem o vašem odnosu i kuda želite da vas on odvede.

Autor: S. G., Foto: Krivenko/Shutterstock