Zaštita kose ljeti

oprema za plažu

Kosa je ljeti najizloženija suncu pa ako ne želimo na jesen drastično šišanje trebali bismo je zaštititi ovih ljetnih mjeseci i pružiti joj jednako pažnje kao i našoj koži. Obojena kosa je posebno izložena suncu i njoj treba dodatna njega tako da se potrudite oko nje ako želite imati lijepu i njegovanu kosu.

Hidratacija

Hidratacija nije važna samo za našu kožu već i za kosu. Pravilna hidratacija omogućuje kosi da brže raste, da se manje lomi i da je punija. Pijte što više tekućine te hidratizirajte kosu iznutra kao i izvana.

Maske za kosu

Uljne maske za kosu savršene su za ljeto. Maslinovo ulje hrani i njeguje kosu te joj pruža prekrasan sjaj i mekoću. No bilo koje ulje zaštitit će je od isušivanja i lomljenja. Majoneza je izvrsna maska za kosu, a neki nutricionisti bi se i složili da je ona dobra samo za kosu. Dobro je i kokosovo ulje za kosu, par kapi eteričnog ulja i kosa će vam biti nahranjena, mirisna i sjajna.

Izbjegavajte jake šampone

Ljeti se mnogo kupamo, tuširamo i kosa je izložena te lakše puca. Ako ste na moru, kosu poslije kupanja isperite samo s običnom vodom, a ako vam to nije dovoljno izaberite nježne šampone za djecu ili bebe.

Zaštita od sunca

Dok se sunčate, zaštitite kosu ručnikom, maramom ili šeširom. Marame, šeširi i drugi načini zaštite kose mogu biti vaš modni detalj preko ljeta, a ne samo kao dosadna zaštita. Također, možete upotrijebiti i sredstva za zaštitu kose sa zaštitnim faktorom.

Bez feniranja i peglanja

Vaša kosa je ljeti izložena visokim temperaturama i izravnim sunčevim zrakama te ako kosu još i peglate i fenirate, na kraju ljeta biste mogli imati vrlo oštećenu kosu.

Umjesto toga, kosu oblikujte bez upotrebe vrućih alata. Barem tijekom ljeta se kosa suši brzo. Ako želite kovrče napravite punđe, što više malih punđi to će kosa biti kovrčavija.

Ako želite izravnati kosu, poslužite se trikom. Dok je kosa mokra, dobro je počešljajte, pokupite vlažnost s ručnikom tako da na svaki dlan stavite dio ručnika i dlanovima pritiščite kosu. Kada je kosa većim dijelom suha zavijte je u jednom smjeru i podignite gore i zakopčajte velikom kopčom. Nakon pola sata kosu počešljajte i zavijte je u suprotnom smjeru. Nakon pola sata ponovno je počešljajte i pređite ručnikom. Ostavite je na zraku opuštenu te je nastavite češljati svako malo dok ne bude potpuno suha.

Ovo je dug proces i kosa neće biti potpuno ravna prvi dan, ali drugi dan će već izgledati mnogo ravnije i bez ikakvih oštećenja.

Autor: J.S., Foto: Sandra Cunningham/Shutterstock