Zadarsko otočje, mjesta prekrasne prirode

mjesto ošljak
Mjesto Ošljak, Foto: lrumiha/Flickr

U neposrednoj blizini Zadra nalaze se razvedeni otoci od kojih su mnogi poredani pred područjem grada Zadra u tri otočna niza. Teško je izdvojiti koji je otok ljepši, jer svakog od njih krase prirode ljepote od kojih vam zastaje dah. To su otoci koji nude mala mjesta gdje bijeg od svakodnevnice traži sve veći broj turista.

U prvom se nalaze sve popularniji otoci Pašman i Ugljan. Cijeli Ugljan poznat je kao predgrađe Zadra, intenzivno povezan s kopnom preko trajketnih linija. Zapadni dio otoka od Preka do mjesta Ugljana okrenut je maslinarstvu kao glavnoj poljoprivrednoj djelatnosti, po čemu je otok dobio ime. U istočnom dijelu, u Kalima, stanovništvo se najviše bavi ribarstvom.

Otok Ugljan jedan je od otoka koji bilježi naseljenost još od davnih vremena, što svjedoče brojni ostaci kasnoantičkoga gospodarskog sklopa i to na mjestu gdje se nekada nalazila rimska villa rustica.

U mjestu Ugljan nalazi se franjevački samostan iz 15. stoljeća, a dobro je znati kako je blizina grada Zadra uvelike utjecala na način života. To se može primjetiti po ljetnikovcima i ladanjskim imanjima zadarskih plemičkih kuća.

Sedam naselja na otoku Pašmanu bavi se poljodjelstvom, a brojni turisti osim što se mogu uvjeriti u način života tamošnjeg stanovništva, imaju priliku odmoriti se u pravom miru i tišini. Otok Iž posebno je zanimljivim domaćim turistima i to onima koji dolaze iz Zadra.

Osim što je blizu, oko sat vremena vožnje katamaranom iz Zadra, poznat je po prekrasnim prirodnim lokacijama, lijepim plažama i ponekom ugostiteljskom objektu. Dovoljno za osvježiti se finim pićem nakon cijelog dana provedenog na plaži. Na otoku se nalazi i predromanička mala crkva sv. Marije sa kružnim tlocrtom i jednom polukružnom apsidom.

Najveći otok na zadarskom području je Dugi otok. Dužina mu je oko 45 km, razvedene obale s jedne i druge strane s bogatom i raznolikom vegetacijom. Otok je relativno udaljen od kopna, a jedna od ljepota odnosi se na uvalu Telašćica, zaštićeni park prirode.

Daleko najpoznatiji dio na otoku u blizini turističkog mjesta Božava je plaža Sakarun. Hrvatske Havaje svake godine otkrije velik broj turista, a najbolje od svega što se na plaži nalazi montažni objekt, caffe bar koji se razmontirava nakon što završi sezona.

Lokalne vlasti dale su sve od sebe kako se ne bi narušila prirodna ravnoteža otoka, pa tako i plaže. Ovaj prekrasni pješčani raj omiljeno je mjesto svih onih koji žele okusiti svu draž prirode neokrznute urbanim turizmom.

Autor: S.Š.  Foto: lrumiha/Flickr