Napravite kozmetičke proizvode kod kuće

domaca-krema-za-lice

Umijeće stvaranja brzih pripravaka i kozmetike kod kuće pruža vam sigurnost. Naime, bit ćete potpuno sigurni da koristite zdrave, prirodne preparate bez umjetnih bojila i štetnih konzervansa. Domaći proizvodi za njegu imaju cijenjenu tradiciju i učinkovitost. Kada je riječ o kozmetičkim pripravcima njihova prirodnost privući će vas, a čim je isprobate, koristit ćete ih i ubuduće.

Prije nego započnete sa pripremom, pažljivo pročitajte recept. Izrazito je važno da ga slijedite kako je napisan da ne biste izazvali suprotan učinak. Doznajte koja je razlika između određenih sastojaka u receptu, kako ih ne biste pomiješali. Nakon proučavanja recepta, nabavite sve potrebne sastojke. Pripazite da ne biste nešto zaboravili jer tada proizvod vjerojatno neće biti učinkovit.

Sastojke za pripremu domaće kozmetike možete pronaći u svim boljim trgovinama, supermarketima ili tržnicama. Trebate li ljekovite preparate, kupiti ih možete u ljekarnama. Idealno bi bilo kada biste ljekovito bilje uzgajali kod kuće. Kod pripreme obratite pažnju na onečišćenje. Najbolje bi bilo kada bi pribor koji vam je potreban odvojili od ostatka posuđa, kako kasnije ne bi došlo do dodira sa hranom.

Za pripremu kozmetičkih pripravaka potreban vam je nereaktivan pribor (staklo, plastika) kako biste što učinkovitije spriječili kemijske promjene. Važno je naglasiti da trebate izbjegavati metal, čisti aluminj, željezo i bakreno posuđe. Prije korištenja proizvoda, konzultirajte se sa svojim liječnikom. To je osobito važno ako bolujete od neke kronične bolesti ili redovito uzimate lijekove na recept. On će vam savjetovati smijete li ili ne koristiti određene pripravke.

Naime, moglo bi doći do kontraindikacija lijekova. Iako pri samoj upotrebi prirodni kozmetike u većini slučajeva ne dolazi do alergijskih reakcija, one se mogu pojaviti kod osjetljivih ljudi. Primijetite li ikakvu reakciju na koži, odmah prestanite upotrebljavati proizvod. Da biste spriječili da do toga uopće dođe, najprije isprobajte preparat na manjoj površini svoje kože.

Autor: D.Š.  Foto: Bochkarev Photography/Shutterstock