Vrste psihoterapije

vrste psihoterapije

Svakom čovjeku potrebna je psihoterapija, ne zato što s njim nešto nije u redu, nego zato što može pomoći u svakodnevnom životu, a time i smanjiti rizike od mnogih smrtnih bolesti. Što je to zapravo psihoterapija, što se nudi na našem tržištu te na koje načine vam se sve može pomoći donosimo u nastavku.

Vremena u Hrvatskoj su se promijenila i više nismo narod koji stvara predrasude kada osoba posjećuje psihologa ili sličnu vrstu pomoći. Kao što smo napisali na početku svakom čovjeku potrebna je psihoterapija, na njemu je samo samo pronađe što se nudi i odabere način koji se njemu najviše sviđa.

Psihoterapiji pristupaju ljudi svih dobnih skupina, u ordinacijama se u jednakom broju mogu pronaći kako stare, tako i mlade osobe. Psihijatri smatraju kako je najbolje psihoterapiji pristupiti poslije navršenih 25. godina, jer je tada osoba formirana ličnost.

Psihodinamična terapija

Psihodinamična terapija najbolja je za osobe koje imaju problema sa uspostavljanjem odnosa s drugima koje imaju nizak prag samopouzdanja i koje pate od depresije. Psihodinamična terapija sastoji se od slabog intenziteta i kratkoće, a fokusira se na prošlost i njen utjecaj na sadašnjost.

Integrativna psihoterapija

Integrativna psihoterapija najbolja je za depresiju, opće nezadovoljstvo, tjeskobu, gubitak bliske osobe, stres, probleme u braku ili vezi, itd. Integrativna psihoterapija kombinacija je strategija od više teoretskih pristupa i kombiniranja ideja.

Humanistička psihoterapija

Humanistička psihoterapija najbolja je za prevladavanje nezadovoljstva i niskog samopoštovanja. Humanistička psihoterapija pomoći će u izgradnji samopouzdanja nakon velikih životnih promjena, na način da potiče urođenu sklonost čovjeka da svoje sposobnosti dovede do maksimuma. Ova vrsta terapije stvara ugodno ozračje.

Kognitivno bihevioralna terapija

Kognitivno bihevioralna terapija najbolja je za stres, umjerenu depresiju, poremećaje anksioznosti, nedostatak samopouzdanja, opsesivno kompulzivni poremećaj, probleme s hranom i neke vrste ovisnosti. Kognitivno bihevioralna terapija usredotočena je na promjenu ponašanja i svakodnevnih misli kako bi se pozitivno utjecalo na emocije.

Koju god terapiju odabrali nećete pogriješiti, samo krenite, sigurno će vam dobro doći i ne brinite što će okolina misliti, jer to je danas potpuno normalno.

 Autor: A.Z., Foto: Jose AS Reyes/Shutterstock