Vrgorac i bogata kulturna baština

Stjenovito područje Vrgorca
Stjenovito područje Vrgorca, Foto: Modzzak/Wikimedia

U bogatoj ponudi Dalmatinske zagore možemo navesti još jedno mjesto koje svojom bogatom poviješću privlači velik broj posjetioca. Radi se o Vrgorcu, gradu koji se nalazi u Splitsko – dalmatinskoj županiji kojem pripadaju 24 naselja: Banja, Dragljane, Draževitići, Duge Njive, Dusina, Kljenak, Kokorići, Kotezi, Kozica itd.

Grad Vrgorac predstavlja zanimljivu destinaciju posebice zbog zanimljivog zemljopisnog položaja, prirodnih ljepota, klimatskh uvjeta i naravno neizostavne kulturno – povijesne baštine. Život je svoje korijene u Vrgorcu pustio još u predpovijesno vrijeme,  čemu svjedoče brojne gradine, te pronađeni predmeti kao što su alati, oružje, novac i nakit te tragovi najstarijih naselja.

Kulturno naslijeđe ostalo je sačuvano u brojnim fortifikacijskim, stambenim i sakralnim objektima. Svakako je posebno mjesto zaslužila vrgoračka tvrđava Gradina, koja je za vrijeme hrvatskih velikana imala obrambenu ulogu, unatoč kojoj Vrgorac ipak potpada pod tursku vlast u drugoj polovici 15. stoljeća.

Kule nisu bile namjenjene samo obrambenoj funkciji već se u njima i stanovalo. Tu su živjeli feudalci, turski begovi, mletački namještenici, serdari i kapetani. Kule su se smatrale sigurnim prenoćištima fratrima, putopiscima i državnim poglavarima.

Ujedno su i rodno mjesto velikana naše književnosti, Tina Ujevića. U gradu se nalazi sedam čuvenih turskih kula poznatije kao (Kula Avala, Dizdarevićeva kula, Cukarinovićeva kula, Pakerova kula, Muminova kula, Kapetanovića kula, Raosova kula).

Vrgorac je grad bogat kulturno – povijesnim tragovima, a posebno treba izdvojiti crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije sagrađenu 1913. gdine. Radi se o trobrodnoj crkvi s tri portala na pročelju te istaknutim zvonikom koji krase dva očuvana zvona iz 18. stoljeća.

Vrgorac možemo nazvati gradom tvrđava i kula i naravno neizostavnih legendi. To je upravno, političko, kulturno i gospodarsko središte, koje leži pod Matokitom.

 Autor: S.Š.  Foto: Modzzak/Wikimedia