Platak, malo obiteljsko skijalište

skijaši na planini
Skijaši na planini, Foto: Roberta F./Wikimedia

Svim zaljubljenicima u zimske sportove i sve zimske radosti, kojima je malo teže otići do Francuske, Austrije ili Italije na skijanje, savjetuje se odlazak na Platak za koji ne biste vjerovali da se nalazi u Hrvatskoj i pruža skoro sve pogodnosti koje jedno profesionalno skijalište može ponuditi. Platak je poznat kao malo, prije svega obiteljsko skijalište koje se nalazi u neposrednoj blizini grada Rijeke s velikim brojem sadržaja i to ne samo zimi nego i ljeti. Naime radi se o vrhu od 1.363 m i to jedinim u našoj blizini.

Naime radi se o pristojnom skijalištu gdje može uživati cijela jedna obitelj i pritom doživjeti pravu zimsku idilu, a da zato ne mora razmišljati o stranim jezicima ili cijenama usluge.

Ako krenete malo istraživati povijest tada možete saznati kako je Platak izgrađen krajem prošlog stoljeća, a nakon izgradnje dvosjedežnice “Radaševo” dosegao je najveću popularnost.

Naime svoje najbolje dane broji baš osamdesetih kada je snijega znalo biti preko 2 metra i kada je cjelokupna infrastruktura zadovoljavala.

Međutim početkom devedesetih popularnost ovog mjesta je počela polako padati, a da se ne priča kako je infrastruktura već polako postajala sve starija. Mislimo kako ne treba posebno napominjati da se nije previše ni ulagalo.

Međutim stvari su se polako počele mijenjati na bolje, a treba spomenuti kako je uložen novac u pogon za umjetno zasnježivanje. Isto su tako kupljene nove ralice, počelo se s renoviranjem žičara, a parkiralište je uređeno i prošireno dok su ugostiteljski objekti potpuno preuređeni. Nedavno u ponudi postoji i noćno skijanje.

Platak je inače malo skijalište sa 10 km označenih staza što je naravno malo za sve one skijaše koji su naviknuli na staze po kojima skijaju vani, na najpoznatijim skijalištima.

Bitno je reći da staze nisu povezane, tako da ako želite sa “Radaševa” preći na “Pribeniš”, morat ćete jedan dio propješačiti.

Treba napomenuti kako je Platak prije svega predviđen za sve one koji ne mogu van, a koji žele malo iskusiti skijanje i uživati sa svojom djecom u zimskim radostima.

Platak nije poput velikih europskih skijališta, ali je zato simpatično mjesto predviđeno za obiteljska okupljanja na kojem se zaista možete dobro provesti.

Autor: S.Š.  Foto: Roberta F./Wikimedia