Valun, mjesto bogate povijesti

uvale između cresa i valuna
Uvale između Cresa i Valuna, Foto: Oana Bacanu/Wikimedia

Cres je otok bogat ponudom bilo zbog svojih prirodnih ljepota, ili zbog drugih turističkih ponuda kojih skoro u jednakom broju nudi svako mjesto na ovom velikom otoku na sjevernom dijelu Jadrana. Valun je jedno od tih mjesta koji administrativno pripada gradu Cresu, a nalazi se na južnom dijelu Valunskog zaljeva između dviju šljunčanih plaža s najbližim naseljima kao što su Zbičina i Pernat. Možemo reći da se smjestio u zaklonu rta Pernat u dubokoj uvali creskog zaljeva.

Zavirimo li malo u povijest možemo vidjeti kako je mjesto Valun nastalo kao luka starog naselja Bućev čiji su stari ostaci bili pronađeni kod crkve svetog Marka. Dakle možemo zamisliti sliku mjesta nekada davno u prošlosti kada su se ljudi uglavnom oslanjali samo na ribarenje.

Odlučite li se na dolazak trebate znati kako je Valun najpoznatiji sa povijesnog aspekta, zapravo zbog otkrića poznate Valunske ploče u maloj crkvi Sv. Marka na mjesnom groblju. Radi se o zaista velikom otkriću.

Naime radi se o činjenici da je na njoj isklesan prvi glagoljski natpis te prijevod na srednjovjekovnom latinskom. Valunska ploča smatra se značajnim dokumentom za povijest i kulturu Hrvata na ovome području, a koje datira iz IX st. s tim da je danas uzidana u župnoj crkvi Sv. Marije.

Za Valun možemo reći kako je na neki način zapeo u prošlosti, pa tako cijelo mjesto odiše nekom posebnom notom prošlih vremena što će se vjerujemo najviše svidjeti povjesničarima, ali i svim onima koji žele malo više istražiti povijest ovih prostora, koji žele saznati kako je bilo nekada. Valun nam sve to omogućava.

Ako se odlučite na dolazak u ovo malo mjestašce tada trebate znati kako ćete smještaj naći u privatnim kućama ili u malom kampu koji je prije svega usmjeren na sve one koji vole provesti svoj godišnji odmor u neposrednom kontaktu s prirodom.

Razveselit će vas mogućnost izleta brodovima, šetnje po lijepo uređenim stazama, a da ne pričamo o izuzetno dobroj ponudi restorana što će vjerujemo oduševiti i one najveće gurmane, a najbolje od svega što se kuhari pridržavaju starih, tradicionalnih recepata.

Valun je idealno mjesto za doživjet potpun odmor u pravoj tišini okruženo samo morem, par kuća i prekrasnom prirodom.

Autor: S.Š. Foto: Oana Bacanu/Wikimedia