Voćne ploške

vocna torta

Jede vam se slatko, a niste sigurni što pojesti? Iako ste razmišljali o čokoladi smatrate da vam ona trenutno ne bi dobro legla jer ste više željni voćne poslastice? Bez obzira što čokolada drži visoko mjesto među namirnicama kada su kolači u pitanju, ni voće ne zaostaje, pa tako ni poznate voćne ploške.

Voćni kolači imaju svoje obožavatelje kod svih generacija, a najviše među starijima koji će uvijek radije posegnuti za desertom u kojem je glavni sastojak banana ili jabuka nego za čokoladnim šnitama. Glavna prednost voćnih kolača je što pored vrhunskog okusa pružaju i potrebno osvježenje.

Voćne ploške su jedan od kolača s kojima možete počastiti članove obitelji i prijatelje. Ploške su popularan kolač ne samo zbog odličnih sastojaka nego i zbog jednostavnosti pripreme, pa se u proces spremanja kolača mogu upustiti i oni koji nemaju toliko iskustva s kolačima.

Jabuke su pored banana najpopularnije voće kada se rade kolači, najviše zbog toga što se može birati između različitih sorti od kojih su neke slatke, neke malo manje, a neke kisele. Jabuke pored okusa su i jednostavne za obradu, pa ih možete samo naribati ili nasjeckati, ovisi koji kolač spremate.

Banane su baš kao i jabuke voće koje mnogi vole pojesti bilo da se radi o dodatku u voćnim salatama, kao dio užine ili u kolačima. Zahvaljujući slatkom i punom okusu koji pružaju, banane su popularne i kod djece.

Voćne ploške možete raditi od voća kojeg želite, a ako se odlučite za jabuke, slijedi recept koji će vam objasniti kako za kratko vrijeme napraviti ukusan kolač.

Sastojci za tijesto

  • omot zamrznutog lisnatog tijesta

Sastojci za nadjev

  • 1 kg jabuka
  • 100 g grožđica
  • 50 g lješnjaka
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin-šećer
  • korica limuna
  • 1 žutanjak za premazivanje
  • bijela glazura

Jabuke operite, grubo izrežite i propirjajte. Zatim ih propasirajte i pomiješajte s grožđicama, kosanim lješnjacima, struganom koricom limuna, šećerom, vanilin- šećerom i ohladite.

Lisnato tijesto razdijelite u dva dijela, razvaljajte ih u posudu za pečenje, donji list tijesta premažite nadjevom od jabuka, prekrijte drugim dijelom razvaljanog tijesta, na više mjesta nabodite vilicom te prerežite tijesto žutanjkom.

Stavite peći na temperaturu od 220°C oko 45 minuta. Pečeni kolač izrežite na komade i svaki prelijte bijelom glazurom.

Foto: hfng/Shutterstock