Promajna, ponos cijele rivijere

mjesto promajna

U neposrednoj blizini Baške Vode nalazi se sjajno malo naselje Promajna smješteno između Bratuša na istoku te Baške Vode na zapadu. Cijelo naselje se poput mnogih mjesta Makarske rivijere nalazi ispod glavne ceste, Jadranske magistrale. Već duže vrijeme privlači mnoge turiste iz svih krajeva ne samo Hrvatske nego i šire.

Radi se o jednom od najstarijih naselja u Dalmaciji koje je nastalo u 17. stoljeću kao mjesto gdje su glavne grane djelatnosti bile poljodjelstvo i ribarstvo. Mjesto su u 18. stoljeću naselili stanovnici iz drugih naselja Podgore i Baste.

Danas je Promajna poznato turističko naselje s dugačkom šljunčanom plažom i velikim izborom smještaja u hotelu i privatnim apartmanima. Radi se o moderno opremljenim apartmanima i vilama u kojima zadovoljstvo može pronaći svaki gost koji se uputi prema tom dijelu obale.

Znate li kako je Promajna dobila ime? Smatra se kako je ime došlo zbog prekrasnih izlazaka sunca koje se nadvija iznad planine Biokova i koji svoje zrake tako velikodušno baca prema čudesnoj morskoj površini.

Pored prekrasne plaže na kojoj po ljeti ponekad nije moguće naći slobodno mjesto, Promajna nudi i nekoliko restorana i kafića koji nažalost rade samo tijekom turističke sezone kada gosti mogu uživati u raznim priredbama.

Glavna plaža po kojoj je Promajna postala poznata odlična je za sve uzraste pa tako i za najmlađe koji se mogu zabavljati u plićaku, dok se roditelji mogu opustiti u jednom od kafića.

Za sve one željne ludih noćnih provoda Promajna možda ne nudi bogati sadržaj kao neka druga mjesta u neposrednoj blizini, ali zato postoji diskoteka koja će zadovoljiti i najveće skeptike.

Kada vam dosadi izležavanje na plaži i kupanje uvijek možete prošetati mjestom ili se zaputiti na izlet prema jednom od mjesta na rivijeri. Sadržaja ima puno, a na vama je da odaberete najbolje.

Promajna je savršeno turističko mjesto poznato po čistom zraku koji će odgovarati svima onima koji su ovdje došli kako bi pobjegli od grada i užurbanog načina života. Neopisiv je užitak i osjećaj kada se čisti zrak spušta preko planine Biokovo i miješa s borovima, vinogradima i maslinama.

Autor: S.Š., Foto: Vera Kailova/Shutterstock