Vanjska primjena ljekovitog bilja

vanjska upotreba ljekovitog bilja

Ljekovito bilje možete koristiti i kod kuće, sami ih pripremiti. Lako ih je i zabavno uzgajati, no uvijek treba pripaziti, konzultirati se sa stručnjakom za bilje ili barem konzultirati literaturu.

Za vanjsku upotrebu biljnih lijekova moguće je nabaviti cijeli niz raznih biljnih krema, losiona i drugih proizvoda. Takvi su proizvodi prikladni kada vam zatreba lijek za hitnu uporabu, kao u slučaju pružanja prve pomoći. Ipak priprema vlastitih lijekova daje vam bolji nadzor nad sastojcima, a neki se boljni pripravci u trgovinama i ne mogu nabaviti.

Biljne kupke

Ove kupke predstavljaju lak i ugodan način za uživanje u blagom učinku koje biljke na nas imaju. Dok punite kadu, ispod slavine za vruću vodu objesite platnenu vrećicu napunjenu odabranim sušenim ili svježim biljem.

Pripremite biljnu kupku za ruke ili noge dodajući jak biljni oparak ili uvarak, načinjen od jedne ili više biljaka, u zdjelu vruće vode. Namačite ruke ili noge u tu mješavinu dok se voda ne ohladi.

Inhalacija

Možete upotrijebiti svježe ili sušeno bilje. Pripravite jak biljni oparak u keramičkoj ili staklenoj zdjeli. Nagnite se licem nad zdjelu, a ručnikom prekrijte glavu i udišite paru.

Oblozi

Biljni oblozi pomažu pri liječenju isčašenja i modrica, za snižavanje vrućice ili smirenje upale te za ublažavanje glavobolje. Čist komad tkanine namočite u kaj oparak ili uvarak (vruć ili hladan, ovisno o tome što se preporučuje) ili u razrijeđenu tinkturu.
ocijedite višak tekućine iz tkanine, pa tkaninu omotajte oko zahvaćenog područja. Po potrebi ponovite-

Topli melemi

Biljni se uglavnom koriste za izvlačenje gnoja iz čireva i prištića, no isto tako ublažuju i živčane ili mišićne bolove. Melem načinite od svježeg ili sušenog bilja.

Bilje sitno nasjeckajte, dodajte vode tek toliko da ga prekrije i zagrijte do ključanja. vruću biljnu smjesu stavite između dva komada gaze i još toplo položite na zahvaćeno područje.

Pričvrstite oblog. Upotijebite termofor da melem ostane topao. Kada se melem ohladi, zamijenite ga.
Biljni melem pričvrstite na ozlijeđeno područje pamučnim zavojem koji ćete učvrstiti flasterom ili sigurnosnom iglom.

Autor: S.G., Foto: Elena Elisseeva/Shutterstock