Refleksoterapija stopala poboljšava kvalitetu života

masaža stopala
Masaža stopala, Foto: Kzenon/Shutterstock

Refleksoterapija stopala djeluje kako na tijelo tako i na psihu, stimulirajući sve refleksne zone što se tamo nalaze. Masažom na spomenute zone terapeuti utječu na funkcije kojima one odgovaraju. Poput svih ostalih alternativnih područja tako i refleksoterapija pomaže na jedan poseban i neubičajen način. Ona navodno olakšava brojne poteškoće svakodnevnog života.

Na temelju dugogodišnjeg iskustva refleksologa pokazalo se kako njihov pristup medicini može pomoći osobama koje pate od bolova u leđima, vratu, glavi te čak od migrena. Nisu izostavljeni ni svi oni koji imaju problema s kroničnom upalom sinusa.

Svi parovi koji imaju problema s začećem mogu se isto tako obratiti refleksolozima, a i svi oni koji žele popraviti kvalitetu života u slučaju težih bolesti poput raka, dijabetesa te multiple skleroze.

Prema refleksolozima tijelo, njegove funkcije i organi projiciraju se na određene dijelove tijela kao što su uške, šarenica oka, stopala i ruke. Svi oni dijelovi s lijeve strane tijela projiciraju se na lijevo, a oni s desne strane na desno.

Nožni prsti odgovaraju glavi i lubanji, pete maloj zdjelici, a unutarnji rubovi stopala kralježnici i vanjski rubovi udovima. Masaže koje se ovdje primjenjuju uklanjaju zapreke koje ometaju slobodni protok energije.

Ujedno oslobađaju endorfine poznatije kao tvari protiv boli, poput morfija, a koje izazivaju euforično raspoloženje stimulirajući pritom živčane i limfne sustave.

Prije nego što se odlučite na ovu metodu iz bilo kojeg razloga, bilo bi dobro konzultirati se sa liječnikom. Želite li pronaći osobu osposobljenu za ovaj posao, možete se obratiti profesionalnim udrugama.

Refleksoterapija je još jedna grana medicine proizašla iz Kine, a postoji već preko 5.000 godina. Na zapadu njezin rad započinje s radovima otorinolaringologa dr. Williama Fitzgeralda. Godine 1913. došao je do saznanja kako pritisak na određene točke smanjuje bol.

Kineziterapeutkinja Eunice Ingham njegova suradnica, otkrila je refleksoterapiju. Upravo je ona potvrdila kako se svi dijelovi tijela mogu tretirati pritiskom određenih refleksnih zona. Zahvaljujući njoj izlazi detaljna karta stopala.

Autor: S.Š. Foto: Kzenon/Shutterstock