Kako vizualno povećati prostor

prostor stan

Koliko god bi to željeli nemaju svi taj luksuz priuštiti si veliki prostor, pa se moraju snalaziti u manjim prostorima. Mi vam zato u nastavku donosimo nekoliko ideja koje će vam pomoći na jeftin način vizualno proširiti prostor i osvježiti ga.

Najbolji način za mijenjanje i eksperimentiranje u prostoru je bojanje zidova. A najbolja stvar kod ovog načina uređivanja, je ukoliko vam se neće sviđati, sve možete vrlo lako promijeniti. Ukoliko napravite kontrast sa bojama na zidovima, vaš prostor će izgledati vizualno veće. Na jedan zid stavite tamniju boju i to će vam sigurno povećati prostor.

Na zidove možete nacrtati i pruge, koje će vizualno izdužiti prostor, a ukoliko nemate toliko vještu ruku, kupite tapete, pa njih poljepite po zidovima. Dodatne centimetre ćete dobiti i ako obojate zidove malo svijetlijom nijansom. Svjetlija nijansa na zidovima dati će prostoru veću prozračnost.

Manjim prostora živost će dati svijetle i zagasite nijanse, koje nisu previše žarke, ali niti previše blijede. U tonovima o kojima govorimo, najveći utjecaj treba imati bijela boja, primjerice kod mješanja zelene, mješajte ju sa više bijele, i tako sa svakom bojom. Blaga boja stvoriti će mirnu atmosferu, te će manji prostor učiniti većim.

Kako bi ujedinili mali prostor, bitno je da su svi ostali detalji stopljeni sa bojom vaših zidova. Ukrasne jastuke sparujte sa bojom zidova, tepih sa garniturom, itd.

Prostore oko okvira prozora, ili iza polica obojite u omiljenu nijansu, pa na taj način dajte svom prostoru dubinu. Ili primjerice ulazni hodnik obojajte tamnom bojom, pa kako se približavate dnevnoj sobi, bojajte sve svjetlije. Na taj način dobiti ćete na širini prostora.

Uvijek prije kupovine boja, dobro izaberite boje, na način da prvo pogledate orijentaciju prostora. Tako u prostorijama koje gledaju na zapad ili jug, najbolje se uklapaju zeleni i plavi tonovi, a prostorije koje gledaju na sjever, najbolje će pasati topliji tonovi.

Autor: A.Z., Foto: MaxFX/Shutterstock