Upala usne šupljine

prehrana

Zašto dijeta kod upale sluznice usne šupljine? Ovdje se dijeta ne primjenjuje zato što osoba koja ima upalu ne smije jesti nego zato što ne može jesti. Upalni proces može biti tako jak da je bilo kakvo kozumiranje hrane jako bolno. Bolesnik teško žvače i guta.

Zato osoba mora biti na dijeti i jesti hranu koja mu ne nadražuje sluznicu. Hrana mora biti pripremljena tako da se može lako gutati. U težim slučajevima, gdje širenje hrane po usnoj šupljini izazva još veće upalne procese i otežava izlječenje, hrana bi se trebala unositi u tekućem obliku i piti kroz slamku za sokove ili se može unositi kroz staklenu cjevčicu.

Kod upalnih procesa u usnoj šupljini hrana se treba unositi u tekućem, tekućekašastom i kašastom obliku. Hrana bi trebala sadržavati bjelančevine iz mesa i mlijeka. Škrobna hrana, voće, povrće i masnoće isto trebaju biti na jelovniku. Ako je riječ o djeci, veću pažnju posvetite da im pomognete s hranjenjem. Odrasli mogu sami sebi olakšati unos hrane žlicom ili slamkom.

Jedite svo meso puno bjelančevina koje se može pretvoriti u gušću kašu. Malada svinjetina, teletina, junetina, riba. Ne jedite marinirane ribe, sušeno ili salamureno meso zbog soli i mirodija koje sadrže u sebi.

Jedite svježe mlijeko i svježi sir. Izbjegavajte jogurt, kefir, kiselo vrhnje i kiselo mlijeko. Jaja možete jesti mekana, tvrdo kuhana i pečena koja se mogu pretvoriti u kašu.

Možete jesti svu tjesteninu, pšeničnu krupicu, kukuruznu krupicu i rižu. Uz pomoć juha i ovih namirnica možete napraviti kašu.

Od povrća sve dolazi u obzir ako je kuhano i pasirano. Povrće biste trebali svakodnevno uvrštavati u jelovnik, ali izostaviti sve što je kiselkastog okusa. Nemojte konzumirati konzervirano povrće s octom, začinskom paprikom, paprom i ostalim konzervansima.

Možete jesti svo voće koje se može kuhati i preraditi u kašu, u ovom slučaju kao gušći sok do tekuće kašastog. Voće morate ispasirati kako biste se oslobodili kore i sjemenki. Nemojte jesti kiselo voće kao što su kisele jabuke, ribizl, marelice, agrume. No ako iz voća možete iscijediti sok, možete ga piti.

Autor: S. G., Foto: Martin Allinger/Shutterstock