Uklještenje živca u leđima

bolovi u leđima

Iz leđne moždine i mozga se protežu živci koji tijelu šalju važne poruke, a ukoliko je samo jedan živac ukliješten tijelo šalje upozoravajuće signale. Jedan od signala je bol, a takvi znakovi se nikako ne smiju zanemariti. Saznajte što učiniti dođe li do uklještenja živca u leđima.

Šteta od ukliještenog živca u leđima može biti veća i manja, a uklještenje može uzrokovati dugotrajne ili privremene probleme. Kod nekih slučajeva je nemoguće popraviti učinjenu štetu, a liječenje uglavnom ublažava bol.

Uklještenje živca u leđima

Ako ste ikada patili od bolova u leđima sigurno će vas zanimati što ako dođe do problema sa živcima. Postoje razne metode liječenja, a važno je na vrijeme reagirati.

Kada se dogodi pritisak na živac nastaje uklještenje živca, a pritisak je rezultat zadržavanje pokreta u istom položaju ili ponavljanje pokreta. Ako osoba dugo sjedi na radnom mjestu ili ako svoje tijelo drži u istom položaju dulje vremena može doći do pritiska na živac. Neki od uzroka mogu biti i artritis, pretilost, različite ozljede i stres.

Živci su najosjetljiviji na mjestima koja imaju mekog tkiva ili koja su uska, a kompresija živca se javlja najčešće kada se živac pritisne između kostiju, ligamenata ili tetiva. Ako u kralježnici slabi ili se troši disk pritisak s njega se prebacuje na živac.

Pritisak ili upala korijena živca koji izlazi iz leđne moždine uzrokuje bolove u donjem dijelu leđa ili bolove u vratu. Isto tako može izazvati bol koja se prenosi na ruke i ramena, a bol može početi u nogama te može biti posljedica promjena koje se javljaju u kostima i kralježnici.

Trnci u rukama, prstima, nogama i laktovima mogu biti rani pokazatelji teniskog lakta, periferne neuropatije i sindroma kapralnog tunela.Ukoliko se uklještenje ne liječi može trajno oštetiti zaštitnu stijenku živca što uzrokuje nakupljanje tekućine koja uzrokuje nastanak ožiljaka, oteklina i dodatnog pritiska.

Rizični faktori su osteoartritis, bolesti štitnjače, pretjerana fizička aktivnost, trudnoća, spol, reumatoidni artritis, dijabetes, pretilost i dulje vrijeme ležanja.

Simptomi uklještenja živca u leđima su:

  • išijas
  • trnjenje
  • peckanje
  • bol u vratu i leđima
  • bol koja se širi određenim područjima
  • grčevi u mišićima
  • slabost i peckanje

Od osobe do osobe može varirati koliko je potrebno da simptomi nestanu, a to isto ovisi o uzroku i jačini uklještenja. Velika korist se može dobiti izbjegavanjem bilo kakvih aktivnosti koje utječu na pogoršanje simptoma ili jednostavno odmaranje.

Autor: A.Z., Foto: Guzel/Shutterstock