Kako podići hemoglobin

kako podići hemoglobin

Jedan od najvažnijih proteina u organizmu je hemoglobin odgovoran za prijenos kisika crvenim krvnim zrncima. Ključna uloga mu je prijenos ugljičnog dioksida od tkiva do pluća. Znate li kako podići hemoglobin? Niski hemoglobin je najčešće znak anemije do koje dolazi zbog nedostatka folne kiseline, nakon obilnog krvarenja, nedostatka željeza ili vitamina B12,

Isto tako manjak hemoglobina može biti posljedica razvoja raka, bolesti bubrega ili zbog zadržavanja vode u tijelu, a zna se javiti i kod osoba koje su dulje vrijeme primale infuziju. Do povećanja može doći zbog dehidracije, pušenja ili za vrijeme boravka na većoj nadmorskoj visini. U narodnoj medicini postoji nekoliko recepata koji mogu riješiti problem nedostatka hemoglobina.

Kako podići hemoglobin

Simptomi niskog hemoglobina su:

  • umor
  • nedostatak energije za vrijeme uobičajenih aktivnosti
  • bolest desni
  • ubrzan rad srca za vrijeme fizičkog napora
  • kratak dah
  • upala kože

Niske vrijednosti nisu nužno uvijek pokazatelji znakova bolesti jer je kod nekih osoba to urođeno, a može se javiti i nizak hemoglobin u trudnoći.

Isto tako nizak hemoglobin može biti povezan s nekim bolestima, a tada tijelo može proizvesti dovoljno krvnih zrnaca. Kod većine slučajeva nedostatak proteina je na nešto nižem nivou od normalnih vrijednosti zbog čega se ne smatra bolešću niti nekim opasnim stanjem.

U trudnoći može isto tako doći do manjka važnog proteina koji se može dovesti u red uz pomoć prepisane terapije i pravilne prehrane.

Manjak proteina u krvi najčešće uzrokuje neadekvatna prehrana što znači da se u organizam ne unosi dovoljno namirnica koje sadrže dovoljne količine željeza.

Isto tako nizak hemoglobin se može javiti i ako osoba prekomjerno konzumira cigarete, jer se dim cigarete veže za protein i neutralizira njegovu ulogu.

Kako bi se povećala količina proteina u krvi dovela u red potrebno je u svakodnevni jelovnik unijeti promjene. Potrebno je uvesti namirnice kao što su: riba, sojini proizvodi, peršin, grah, sjemenke, crveno meso, sušeno voće, češnjak, crveni luk, vlasac, zeleni grašak i korijander.

Isto tako hrana koja je bogata vitaminom C potiče apsorpciju željeza zbog čega se savjetuje uz svaki obrok popiti svježe cijeđenu naranču kako bi se nizak hemoglobin popravio.

Integralne žitarice su dobar izvor željeza no sadrže i materije koje mogu otežati njegovu apsorpciju zbog čega ih je potrebno jesti istovremeno s namirnicama koje su bogate željezom.

Isto tako u jelovnik obavezno treba uvrstiti namirnice koje sadrže bakar, poput plodova mora, žumanjka, marelice, sušene smokve, sira, integralnih žitarica, zelenog povrća i trešanja.

Pazite na životne navike i tako ćete se zaštititi od mnogih bolesti. Potrebno je paziti da prehrana bude raznovrsna i da se dovoljno krećete.

Autor: A.Z., Foto: Lecic/Shutterstock