Meridijani i akupunktura

meridijani i akupresura

Meridijani su nevidljivi putevi duž kojih kroz tijelo navodno teče energija koju se može regulirati pritiskanjem pojedinih točaka na tim meridijanima. S obje strane tijela postoje odgovarajući meridijani, pa prema tome i akupresurne točke. Dva meridijana, nazvana glavnom žilom i žilom začeća, pružaju se središnjom osi na tijelu.

Premda praktičari rade na nekoliko stotina točaka, ovdje ćemo spomenuti samo glavne točke. Neke točke nose kineske nazive. Način na koji se u kineskoj medicini gleda na rad organa silno se razlikuje od načina na koji na to gleda zapadna medicina.

Srčani zaštitnik, povezan s osrčjem, ima veliki utjecaj na sve organe smještene u prsima. Trostruki grijač je organ koji ima posebnu ulogu – raspoređivanje energije – ali ne i fizički oblik.

Jin i jang

U kineskoj se medicini sva energija dijeli na dva oblika koji se međusobno dopunjuju: jin i jang. Najjednostavnije rečeno, jang je aktivno i “muško” načelo, a jin pasivno i “žensko”. Svaki se meridijan razvrstava kao jin ili jang. Meridijan glavne žile vlada nad jang meridijanima, dok jin meridijanima upravlja žila začeća.

Akupresura je općenito bezopasna, pod uvjetom da osoba koja obavlja tretman prejako ne pritišće. Ne primjenjujete akupresuru na upaljenim, veoma osjetljivim, ozlijeđenim mjestima: tretirajte samo točke iznad ili ispod takvih mjesta odnosno točke na suprotnoj strani tijela.

Palac je savršeno sredstvo za akupresuru. Ostali dio ruke upotrebljavate samo kao oslonac za palac kojim pritišćete.

Uvijek se najprije posavjetujte s liječnikom ako imate visoku temperaturu ili jake bolove, ako ste pali ili se ozlijedili pa pretpostavljate da ste možda slomili kost ili dobili potres mozga odnosno ako niste sigurni u uzrok svih svojih simptoma.

Kod trudnice treba izbjegavati jak pritisak bilo gdje duž gornjeg ruba lopatica. Sljedeće se akupresurne točke ne smiju tretirati tijekom trudnoće jer se vjeruje da takav postupak može izazvati pobačaj.

Budite oprezni kada akupresuru primjenjujete na djetetu ili starijoj osobi. Njihove kosti mogu biti nešto krhkije pa neka pritisak na točke bude blaži.

Autor: S.G., Foto: Tyler Olson/Shutterstock