Uklanjanje madeža

provjera madeža kod dermatologa
Kontrola madeža, Foto: dean bertoncelj/Shutterstock

Sve mi imamo nekoliko madeža. Prosječni broj koji nalazimo na tijelu je od 10 do 20. Oni su nakupine pigmenta melanina na koži koje dobivamo rođenjem ili se rijeđe pojavljuju kroz djetinjstvo ili pubertet. No iako su madeži proslavili neke ljude poput jedne od najprivlačnijih žena svijeta Cindy Crawford, kojo su rekli da zbog velikog madeža na licu nikada neće dobiti manekenski posao. Oni mogu u stvarnom životu predstavljati problem.

Možda se nalaze na mjestu na kojem ne izgledaju baš estetski privlačno već mogu postati i opasni za zdravlje. Kako sunce postaje sve opasnije neprestano se naglašava koliko je potrebno štititi kožu UV faktorom.

To je još bitnije kod kože koja je posuta madežima. Oni mogu preći u maligni melanom koji može biti poguban za zdravlje. U našoj zemlji troje ili četvero ljudi na 10.000 će doživjeti ovu degeneraciju.

Do 20. godine života dobit ćete sve prirodne madeže koje ćete ikada imati, no pod utjecajem sunca tokom godina mogu se stvoriti razni drugi poremaćaji pigmenta koji se ne smatraju pravim madežima .

Stoga se mnoge žene odlučuju na odstranjivanje madeža koji izgledaju opasno ili sumnjivo. Oni se mogu odstraniti na razne načine ovisno o sloju kože u kojem se nalaze. Kada dođete kod dermatologa on će procijeniti koliko duboko je madež usađen i u skladu s tim odabrati način na koji će ga odstraniti.

Madeži koje nalazimo u dermi, tj. površinskim slojevima kože, odstranjuju se kiruškim rezom koji je paralelan sa površinom kože. U ovom načinu odstranjivanja ostaje rana koja se nakon 15-ak dana pokriva novim epitelnim stanicama.

Ako je madež smješten u nešto dublje slojeve kože, tada se radi o kirurškom rezu koji doslovce reže kroz slojeve kože i koji se šiva. U ovom slučaju će ostati tanki duguljasti ožiljak koji će s vremenom postati sve manje vidljiv.

Dakle upozorenje da je vrijeme za vađenje madeža je ako dođe do njegovog oštećenja nekom vanjskom silom, ako mijenja boju i oblik i neravnih je rubova ili ako svrbi i pecka. Svakako ako je promjera većeg od 1 cm nužno je poći na kontrolu.

Ako imate posebno mnogo madeža otiđite na kontrolu kod dermatologa jednom godišnje i odstranite one koje vam preporuči kako ne biste kasnije požalile.

 Autor: L.K.  Foto: dean bertoncelj/Shutterstock