Solarij u trudnoći? 15 stvari koje trebate izbjegavati

smije li se koristiti solarij u trudnoći

Solarij u trudnoći je samo jedna od mnogih stvari o kojima trebate razmisliti kada saznate za svoje novo stanje. Trudnoća ili drugo stanje kako ju mnogi znaju nazivati obuhvaća poseban period od devet mjeseci ili 40 tjedana, na što se najviše pozivaju liječnici smatrajući kako drugo stanje počinje prvim danom kada je bila zadnja menstruacija. Žene se tijekom trudnoće moraju posebno paziti, ali to ne znači da trebaju 40 tjedana živjeti pod staklenim zvonom. Trebaju biti malo opreznije jer ipak više nije u pitanju samo njihov život nego i život djeteta koje nose u trbuhu.

Test je napokon pokazao da ste trudni, vaša sreća je tolika da ju ne možete riječima opisati, ali ipak vas nešto muči. Svjesni kako se sada puno toga mijenja i puno stvari nećete moći raditi, a koje su vam dosad činile zadovoljstvo. Kako bi anksioznost sveli na najmanju moguću mjeru, bilo bi dobro da se što prije upoznate s onim što smijete i ne smijete raditi. Što to sve podrazumijeva i koliko će vam se život zapravo promijeniti?

1. Solarij u trudnoći? Radije izbjegavajte

Solarij u trudnoći? Radije izbjegavajte. Iako trudnoća donosi mnoge promjene u životu žene, jedna od aktivnosti kojoj bi se trudnice trebale odreći jest sunčanje u solariju. Iako nije dokazano da je solarij štetan za bebu u trbuhu, temperatura koju tijelo postiže tijekom sunčanja sigurno nije bezazlena za fetus i stoga bi bilo dobro preskočiti sunčanje dok za to ne nastupi sigurnije vrijeme.

Sunčanje u trudnoći, bilo to na prirodnom suncu ili u solariju, može biti privlačno mnogim ženama koje žele zadržati svoj preplanuli izgled. Međutim, važno je biti svjestan potencijalnih rizika. Visoke temperature i UV zračenje mogu imati neželjene učinke na trudnoću, uključujući povećan rizik od dehidracije i pregrijavanja, što može negativno utjecati na zdravlje i razvoj fetusa.

Ako želite postići preplanuli izgled tijekom trudnoće, umjesto da koristite solarij u trudnoći, razmotrite alternative koje su sigurnije za vas i vaše nerođeno dijete. Krema za samotamnjenje u trudnoći može biti odlična opcija. Ove kreme su dizajnirane da pruže koži zdravi, sunčani sjaj bez izlaganja štetnim UV zrakama ili visokim temperaturama. Prije korištenja bilo kakvih proizvoda za samotamnjenje, preporučljivo je provjeriti sastojke i, ako je moguće, odabrati proizvode koji su posebno formulirani da budu sigurni za trudnice.

2. Htjeli biste putovati? Uzmite ovo u obzir

Žene koje vole putovati ili im je takva priroda posla bit će oduševljene što im je dozvoljeno odlaziti na razne destinacije avionom. Jedino se ne preporučuje putovanje nakon što je trudnoća prošla svoj 35. tjedan, a gdje god krenuli uvijek nosite svu potrebnu dokumentaciju. Ovo pravilo je postavljeno s razlogom, kako bi se smanjio rizik od komplikacija koje bi mogle nastati zbog putovanja u kasnoj trudnoći, uključujući prijevremeni porod ili medicinske hitne situacije daleko od kuće.

Ako putovanje tijekom trudnoće postane neizbježno, evo nekoliko savjeta za sigurnost i udobnost:

Konzultirajte se s liječnikom prije planiranja putovanja, posebno ako ste blizu 35. tjedna trudnoće ili imate određene medicinske uvjete.

Planirajte česte pauze tijekom dugih putovanja autom kako biste prošetali i potaknuli cirkulaciju.

Ostanite hidrirani i izbjegavajte tešku hranu.

Nosite udobnu odjeću i obuću kako biste smanjili oticanje nogu.

Ponesite sve važne medicinske zapise i osigurajte da imate dovoljno zaliha bilo kakvih lijekova koje uzimate.

putovanje i solarij u trudnoći treba izbjegavati
Zadržite svoje noge na tlu, dok ne dobijete svog malog su-pilota!

3. Bojanje kose? Postoje sigurne opcije

Kada razmišljate o promjenama koje želite napraviti tijekom trudnoće, važno je uzeti u obzir koje su aktivnosti sigurne, a koje bi bilo bolje izbjegavati. Jedna od tema koja često izaziva dilemu kod trudnica je bojanje kose. Iako nije dokazano da bojanje kose može negativno utjecati na razvoj fetusa, mišljenja se razlikuju od doktora do doktora, a ukoliko ste se odlučili na bojanje kose trebate biti svjesni kako se boja možda neće primiti onako kako ste htjeli, budući da ste cijelo vrijeme pod utjecajem hormona.

Hormonske promjene tijekom trudnoće mogu utjecati na teksturu i stanje kose, kao i na to kako kosa reagira na boju. Osim potencijalnih neželjenih reakcija na boju, postoji i mogućnost da boja za kosu neće imati željeni efekt zbog promjena u hormonalnoj ravnoteži.

Ako ipak želite promijeniti boju svoje kose tijekom trudnoće, postoji nekoliko sigurnijih alternativa:

1. Prirodne boje: Razmislite o korištenju prirodnih boja poput kane, koje su manje agresivne i ne sadrže amonijak, peroksid ili druge kemikalije koje se često nalaze u standardnim bojama za kosu.

2. Pramenovi: Umjesto potpunog bojanja, pramenovi su dobra opcija jer boja ne dolazi u kontakt s vlasištem, smanjujući tako rizik od apsorpcije kemikalija u kožu.

3. Polutrajne boje: Ove boje se ispiru nakon nekoliko pranja i ne prodiru duboko u kosu, što ih čini blažom opcijom.

4. Volite popiti kavu i zapaliti cigaretu? Postupno se riješite svojih navika

Trebali biste izbjegavati prevelike količine kofeina, isto tako izbjegavati prostorije u kojima se puši zbog niza opasnosti kojima ste izloženi, kao što je prijevremeni porod te placenta previja. Ova upozorenja su dio šireg popisa zabranjenih stvari u trudnoći, koja uključuju sve od određenih namirnica do aktivnosti i supstanci koje mogu ugroziti trudnoću.

Kofein se nalazi u mnogim proizvodima poput kave, čaja, energetskih pića i nekih lijekova. Iako povremena šalica kave ili čaja generalno nije problematična, važno je ograničiti unos kofeina tijekom trudnoće. Prekomjerna konzumacija kofeina može dovesti do raznih problema, uključujući povećan rizik od pobačaja, niske porođajne težine i druge komplikacije tijekom trudnoće.

S druge strane, izlaganje nikotinu, bilo kroz pušenje ili pasivno pušenje, jedan je od glavnih rizika za trudnoću. Nikotin može uzrokovati brojne probleme, uključujući poteškoće u razvoju ploda, prijevremeni porod, komplikacije s posteljicom i smanjen dotok kisika i hranjivih tvari do fetusa. Zbog toga je iznimno važno izbjegavati prostorije u kojima se puši, kao i potpuno se suzdržati od pušenja tijekom trudnoće.

Za trudnice koje su prije trudnoće redovito konzumirale kofein ili bile izložene nikotinu, preporučuje se postupno smanjenje i konačno prestanak tih navika. Razgovor s liječnikom može pružiti dodatne informacije i podršku potrebnu za zdravu trudnoću. Osim toga, postoji mnogo resursa i programa podrške koji mogu pomoći trudnicama da se odreknu ovih i drugih štetnih navika.

5. Umjereno s fizičkom aktivnosti

Tijekom trudnoće, važno je prilagoditi svoj način života i aktivnosti kako bi se osigurala sigurnost i zdravlje i za vas i za vaše nerođeno dijete. Potrebno je izbjegavati sve aktivnosti kod kojih postoji povećana mogućnost pada, bilo da se radi o biciklu, rolanju ili klizanju. Pričekajte da prođe devet mjeseci i onda se nakon toga malo po malo vraćajte uobičajenim aktivnostima.

Iako je tjelovježba tijekom trudnoće korisna i preporučuje se za održavanje zdravlja i dobrobiti, važno je odabrati sigurne oblike vježbanja. Neki sigurni oblici tjelovježbe uključuju hodanje, plivanje, prenatalnu jogu i lagane vježbe istezanja. Ovi oblici tjelovježbe podupiru zdravlje trudnica bez nepotrebnog izlaganja riziku.

Evo nekoliko općih smjernica za vježbanje tijekom trudnoće:

Konzultirajte se s liječnikom prije nego što započnete ili nastavite bilo koji program vježbanja.

Izbjegavajte aktivnosti s visokim rizikom od pada ili kontakta, kao što su jahanje, skijanje ili sportske igre koje uključuju mogućnost tjelesnog kontakta.

Slušajte svoje tijelo i smanjite intenzitet vježbanja ako se osjećate umorno ili nelagodno.

Ostanite hidrirani i izbjegavajte vježbanje u vrlo toplim vremenskim uvjetima kako biste spriječili pregrijavanje.

Pametno je također izbjegavati teška dizanja i iznenadne, brze pokrete koji mogu dovesti do naprezanja ili ozljeda. Ako ste navikli na redovitu visokointenzivnu tjelovježbu, možda će biti potrebno prilagoditi svoje aktivnosti kako biste osigurali sigurnost tijekom trudnoće.

6. Izbjegavajte ribu sa puno žive u prehrani

Iako je riba bogata omega-3 masnim kiselinama, koje su važne za razvoj mozga i očiju kod fetusa, neke vrste riba sadrže visoke razine žive, što može negativno utjecati na razvoj djetetova živčanog sustava.

Saznajte prave informacije od dijetetičara o tome koju ribu smijete jesti, a koju ribu treba izbjegavati za vrijeme trudnoće. To je ključno za osiguranje da vaša prehrana podržava zdrav razvoj vašeg djeteta dok minimizira izloženost potencijalno štetnim tvarima.

Što izbjegavati u trudnoći, posebno kada je riječ o ribi? Generalno, trebali biste izbjegavati ribe poznate po visokim razinama žive, kao što su:

– Morski pas
– Sabljarka
– Kraljevska skuša
– Plotica

S druge strane, postoje sigurnije opcije koje možete uključiti u svoju prehranu, koje su niske u živi, ali visoke u omega-3 masnim kiselinama, kao što su:

– Losos
– Sardine
– Pastrva
– Haringa

Ove vrste riba smatraju se sigurnima za konzumaciju u umjerenim količinama tijekom trudnoće, obično do 2-3 obroka tjedno.

solarij u trudnoći treba izbjegavati kao i živu u ribi
Losos u trudnoći: Superhrana koja pliva uz vas kroz devet mjeseci avanture!

7. Nemojte zanemariti mogućnost otrovanja hranom

Trudnoća je vrijeme kada vaš imunološki sustav prolazi kroz promjene, što vas čini osjetljivijima na razne infekcije, uključujući i one koje se mogu prenijeti hranom. Jedite, kuhajte, rukujte i čistite hranu na siguran način! Prema U.S. Department of Health & Human Services (Američkom odjelu za zdravlje i ljudske resurse), otrovanje hranom može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme – ili čak i smrt i za majku i za bebu.

Evo nekoliko ključnih preporuka o tome što izbjegavati u trudnoći kako biste smanjili rizik od otrovanja hranom:

1. Temeljito perite voće i povrće prije jela, čak i ako planirate oguliti kožu. To može pomoći u uklanjanju bakterija koje se mogu nalaziti na površini.

2. Izbjegavajte sirove ili nedovoljno termički obrađene namirnice, kao što su sirovo meso, perad, riba i plodovi mora, kao i nepasterizirani mliječni proizvodi i sokovi. Ove namirnice mogu sadržavati štetne bakterije kao što su Listeria, Salmonella i E. coli.

3. Koristite odvojene daske za rezanje za meso i povrće kako biste izbjegli križnu kontaminaciju.

4. Pohranjujte hranu na pravilan način, držeći sirovo meso, perad i ribu odvojeno od drugih namirnica u hladnjaku.

5. Temeljito kuhajte meso, perad i jaja. Koristite termometar za hranu kako biste se uvjerili da su dosegnute sigurne unutarnje temperature.

6. Oprezno rukujte s konzerviranom hranom, izbjegavajući konzerve koje su natečene, oštećene ili procurile, jer to može biti znak bakterijske kontaminacije.

7. Prakticirajte dobru higijenu, redovito perite ruke sapunom i vodom prije rukovanja hranom i nakon dodira s sirovim mesom ili peradi.

8. Zaštitite se kod upotrebe kemikalija

Proizvodi koji uključuju herbicide, pesticide, boju, sredstva protiv mrlja, i neke otopine za čišćenje mogu biti štetne za bebu. Ako baš morate koristiti ove proizvode, pobrinite se da nosite rukavice, masku, i da je prostorija dobro prozračena.

Razumijevanje što izbjegavati u trudnoći kada je riječ o kemikalijama može pomoći u zaštiti vašeg zdravlja i dobrobiti vašeg djeteta. Evo nekoliko ključnih savjeta kako se zaštititi:

1. Čitajte etikete na proizvodima. Obratite pažnju na upozorenja i preporuke za sigurno rukovanje. Ako proizvod ima oznaku da je opasan ili toksičan, razmislite o traženju sigurnije alternative.

2. Koristite osobnu zaštitnu opremu. Kao što je navedeno, rukavice i maske mogu pomoći u smanjenju izloženosti štetnim kemikalijama. Osim toga, nošenje dugih rukava i hlača može zaštititi vašu kožu.

3. Prozračujte prostorije. Kada koristite kemikalije, uvijek radite u dobro prozračenim prostorima kako biste smanjili udisanje para. Otvorite prozore i koristite ventilatore za poboljšanje cirkulacije zraka.

4. Izbjegavajte upotrebu štetnih kemikalija kad god je to moguće. Razmotrite korištenje ekoloških ili prirodnih proizvoda za čišćenje koji su sigurniji za vas i vašu obitelj.

5. Pazite na hranu. Osim kemikalija u proizvodima za čišćenje i održavanje doma, pazite i na moguće ostatke pesticida na voću i povrću. Oprati ih temeljito ili koristiti organske proizvode može smanjiti izloženost.

6. Pitajte za pomoć. Ako je moguće, zamolite partnera, člana obitelji ili prijatelja da preuzme zadatke koji uključuju korištenje potencijalno opasnih kemikalija.

9. Imate macu doma? Neka joj netko drugi očisti wc

Tijekom trudnoće, posebno je važno biti svjestan različitih aktivnosti i zadataka koji bi mogli predstavljati rizik za zdravlje vaše bebe. Jedna od takvih aktivnosti, koja se često može previdjeti, jest čišćenje mačjeg wc-a. To bi moglo stvoriti opasnu infekciju zvanu toxoplasmosis (toksoplazmoza). Toxoplasmosis uzorkuju paraziti koje mačke imaju u svojim fekalijama. Toxoplasmosis može naštetiti bebi. Stoga, čišćenje mačjeg wc-a spada među zabranjene stvari u trudnoći.

Nakon bilo kakvog kontakta s mačjim otpadom ili nakon rukovanja mačjom hranom, temeljito operite ruke sapunom i vodom. Toxoplasmoza se također može prenijeti putem hrane, pa je važno temeljito prati i kuhati voće i povrće, te izbjegavati sirovo ili nedovoljno pečeno meso.

Ako je moguće, zadržite svoje mačke unutar kuće kako biste smanjili njihovu izloženost parazitima koji se mogu naći u vanjskom okolišu.

10. Nemojte koristiti vrlo vruće kupke, tuševe ili saune

Tijekom trudnoće, važno je voditi računa o mnogim aspektima vašeg zdravlja i dobrobiti, uključujući i temperaturu vode tijekom kupanja ili tuširanja, kao i upotrebu sauna. Sudeći prema U.S. Department of Health & Human Services, visoke temperature mogu biti štetne za dijete, ili uzrokovati da se buduća majka onesvijesti. Zato je korištenje vrlo vrućih kupki, tuševa ili sauna jedna od aktivnosti što izbjegavati u trudnoći.

Visoke temperature, posebno u prvom tromjesečju trudnoće, mogu povećati rizik od određenih komplikacija, uključujući kongenitalne anomalije. Također, izlaganje visokim temperaturama može dovesti do prekomjernog povišenja tjelesne temperature, što može biti posebno opasno tijekom trudnoće.

11. Odustanite od korištenja mirisnih proizvoda za žensku higijenu

Tijekom trudnoće, tijelo prolazi kroz brojne promjene koje mogu utjecati na različite aspekte vašeg zdravlja, uključujući osjetljivost na određene proizvode. Jedan od savjeta koji se često preporučuje trudnicama tiče se korištenja proizvoda za osobnu higijenu. Trudnica treba izbjegavati sve mirisne sprejeve, higijenske vlažne maramice, te pjenušave kupke. Ovi proizvodi mogu iritirati vaginalno područje, i povećati rizik od infekcije urinarnog trakta ili gljivične infekcije. Stoga, odustajanje od korištenja mirisnih proizvoda za žensku higijenu spada među zabranjene stvari u trudnoći.

Zašto je važno izbjegavati ove proizvode tijekom trudnoće?

1. Povećana osjetljivost kože: Tijekom trudnoće, mnoge žene primjećuju da im je koža osjetljivija nego inače. Korištenje proizvoda s jakim mirisima i kemikalijama može izazvati iritaciju, crvenilo ili osip.

2. Rizik od infekcija: Mirisni proizvodi mogu narušiti prirodnu ravnotežu pH vrijednosti u vaginalnom području, što povećava rizik od razvoja bakterijskih i gljivičnih infekcija.

3. Urinarni trakt: Trudnoća povećava rizik od infekcija urinarnog trakta (UTI), a upotreba mirisnih proizvoda može dodatno pogoršati situaciju.

12. Nemojte se pretjerano tuširati

Tijekom trudnoće, važno je biti svjestan svih promjena i prilagodbi koje trebate napraviti kako biste osigurali svoje zdravlje i zdravlje vašeg nerođenog djeteta. Jedan od aspekata na koji možda ne biste odmah pomislili jest učestalost i način tuširanja. Iako je održavanje higijene iznimno važno, postoji razlog zašto se prekomjerno tuširanje smatra nečim što izbjegavati u trudnoći. Sudeći prema U.S. Department of Health & Human Services, tuširanje može iritirati vaginu, utjerati zrak u rodni kanal i povećati rizik od infekcija.

Kako se pravilno tuširati tijekom trudnoće?

– Koristite umjerenu temperaturu vode: Vruća voda može dodatno isušiti vašu kožu. Umjerena temperatura vode je ugodnija i sigurnija opcija.

– Izbjegavajte direktno usmjeravanje mlaza vode na vaginalno područje: To može pomoći u smanjenju iritacije i očuvanju prirodne vaginalne flore.

– Koristite blaga sredstva za čišćenje: Odaberite blage, bezmirisne proizvode namijenjene osjetljivoj koži ili posebno formulirane za intimnu higijenu.

– Sušite se tapkanjem: Nakon tuširanja, pažljivo tapkajte područje ručnikom umjesto trljanja kako biste smanjili iritaciju.

solarij u trudnoći je štetan, a tuširanje je nužno, ali uz oprez
Tuširanje u trudnoći: osvježavajući ritual s dozom opreza i plesa kapljica koje vam donose blistav osmijeh!

13. Izbjegavajte rendgen koliko je moguće

Tijekom trudnoće, postoji niz mjera opreza koje treba poduzeti kako bi se osigurala sigurnost i zdravlje vašeg nerođenog djeteta. Jedna od stvari koje bi trebalo izbjegavati u trudnoći, koliko je god moguće, su rendgenski pregledi. X-zrake su oblik radijacije koja je povezana sa vrlo malim rizikom od raka kod nerođene bebe. Ali x-zrake su obično sigurne za vrijeme trudnoće. Zato, ako liječnik kaže da vam je potrebno ići pod x-zrake zbog zdravstvenog problema, trebate poslušati savjet. Ali ponekad liječnici mogu upotrijebiti drugačiji test umjesto x-zraka. Inače, x-zrake mogu sačekati dok se dijete ne rodi.

Pratite medicinske savjete i uvijek se posavjetujte s liječnikom ili radiologom o najsigurnijim opcijama za vas i vaše nerođeno dijete tijekom trudnoće.

14. Odustanite od alkohola

Jedna od najvažnijih preporuka za žene tijekom trudnoće je potpuno odustajanje od alkohola. Konzumacija alkohola smatra se jednom od zabranjenih stvari u trudnoći zbog potencijalnih rizika koje može predstavljati za razvoj djeteta. Trebate prestati piti alkohol ako ste ga inače redovito konzumirali. Stručnjaci još uvijek nisu sasvim sigurni kolika količina alkohola može naštetiti djetetu. Ali, i pijenje alkohola u malim količinama svakog dana i pijenje velike količine odjednom kada nastupi trudnoća mogu naštetiti djetetu.

Alkohol može uzrokovati brojne probleme, uključujući:

– Fetalni alkoholni sindrom: Ovo je skup ozbiljnih zdravstvenih problema koji mogu nastati kod djeteta ako majka pije alkohol tijekom trudnoće.

– Razvojne i bihevioralne probleme: Ispitivanja su pokazala da konzumacija alkohola tijekom trudnoće može utjecati na razvoj mozga djeteta, što može dovesti do dugotrajnih učinaka na učenje i ponašanje.

– Problemi s rastom i razvojem: Alkohol može utjecati na normalan rast i razvoj fetusa, ponekad rezultirajući smanjenom tjelesnom masom pri rođenju i drugim komplikacijama.

15. Nemojte koristiti droge

Tijekom trudnoće, odgovornost za zdravlje i dobrobit vašeg nerođenog djeteta postaje prioritet. Jedan od najvažnijih koraka koje možete poduzeti za zaštitu svog zdravlja i zdravlja vaše bebe jest potpuno izbjegavanje upotrebe droga. Korištenje droga kao što su marihuana, kokain, heroin, speed (amfetamini), barbiturati, LSD su vrlo opasni i za vas i za bebu, te se smatraju zabranjenim stvarima u trudnoći.

Recite liječniku ako ste ih prije trudnoće koristili. Važno je biti iskren s vašim zdravstvenim pružateljem usluga o bilo kakvoj prethodnoj ili trenutnoj upotrebi droga. Ova informacija može pomoći vašem liječniku da bolje prati vašu trudnoću i pruži potrebnu podršku ili tretman.

Trudnoća bez rizika

Kroz cijelo razdoblje trudnoće, važno je biti svjestan i pažljiv prema aktivnostima i navikama koje mogu utjecati na vaše zdravlje i zdravlje vašeg nerođenog djeteta. Od početne točke koja odgovara na pitanje da li je solarij u trudnoći siguran, do odricanja od alkohola i droga, svaka preporuka ima za cilj osigurati sigurno i zdravo okruženje za razvoj vašeg djeteta. Informiranje o potencijalnim rizicima i prilagodba vašeg načina života tijekom ovog posebnog razdoblja ključni su za pozitivan ishod trudnoće. Zapamtite, vaš liječnik i zdravstveni tim su tu da vam pruže podršku i savjete, stoga ne ustručavajte se potražiti njihovu pomoć kad god je to potrebno.