Trudnoća – što nipošto ne smijete raditi u trudnoći

Trudnica reže cigaretu, Foto. DenisNata/Shutterstock

Trudnoća ili drugo stanje kako ju mnogi znaju nazivati obuhvaća poseban period od devet mjeseci ili 40 tjedana, na što se najviše pozivaju liječnici smatrajući kako drugo stanje počinje prvim danom kada je bila zadnja menstruacija.

Žene se tijekom trudnoće moraju posebno paziti, ali to ne znači da trebaju 40 tjedana živjeti pod staklenim zvonom. Trebaju biti malo opreznije jer ipak više nije u pitanju samo njihov život nego i život djeteta koje nose u trbuhu.

Test je napokon pokazao da ste trudni, vaša sreća je tolika da ju ne možete riječima opisati, ali ipak vas nešto muči. Svjesni kako se sada puno toga mijenja i puno stvari nećete moći raditi, a koje su vam dosad činile zadovoljstvo.

Kako bi anksioznost sveli na najmanju moguću mjeru, bilo bi dobro da se što prije upoznate s onim što smijete i ne smijete raditi. Što to sve podrazumijeva i koliko će vam se život zapravo promijeniti?

Što ne treba raditi u trudnoći

trudnoća
Foto: Pixabay

Nemojte ići u solarij

Iako nije dokazano da je solarij štetan za bebu u trbuhu, temperatura koju tijelo postiže tijekom sunčanja sigurno nije bezazlena za fetus i stoga bi bilo dobro preskočiti sunčanje dok za to ne nastupi sigurnije vrijeme.

Nemojte previše putovati

Žene koje vole putovati ili im je takva priroda posla bit će oduševljene što im je dozvoljeno odlaziti na razne destinacije avionom. Jedino se ne preporučuje putovanje nakon što je trudnoća prošla svoj 35. tjedan, a gdje god krenuli uvijek nosite svu potrebnu dokumentaciju.

Nemojte bojati kosu

Nije dokazano da bojanje kose može negativno utjecati na razvoj fetusa, mišljenja se razlikuju od doktora do doktora, a ukoliko ste se odlučili na bojanje kose trebate biti svjesni kako se boja možda neće primiti onako ste htjeli, budući da ste cijelo vrijeme pod utjecajem hormona.

Trudnoća i kofein te nikotin ne idu zajedno

Trebali bi izbjegavati prevelike količine kofeina, isto tako izbjegavati prostorije u kojima se puši zbog niza opasnosti kojima ste izloženi, kao što je prijevremeni porod te placenta previja.

Izbjegavajte pretjerane fizičke aktivnosti

Potrebno je izbjegavati sve aktivnosti kod kojih postoji povećana mogućnost pada, bilo da se radi o biciklu, rolanju ili klizanju. Pričekajte da prođe devet mjeseci i onda se nakon toga malo po malo vraćajte uobičajenim aktivnostima.

Izbjegavajte ribu sa puno žive u prehrani

Dobijte prave informacije od dijetetičara o tome koju ribu smijete jesti, a koju ribu treba izbjegavati za vrijeme trudnoće.

Nemojte zanemariti mogućnost otrovanja hranom

Jedite, kuhajte, rukujte i čistite hranu na siguran način! Prema U.S. Department of Health & Human Services (Američkom odjelu za zdravlje i ljudske resurse), otrovanje hranom može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme – ili čak i smrt i za majku i za bebu.

Zaštitite se kod upotrebe kemikalija

Proizvodi koji uključuju herbicide, pesticide, boju, sredstva protiv mrlja, i neke otopine za čišćenje mogu biti štetne za bebu. Ako baš morate koristiti ove proizvode, pobrinite se da nosite rukavice, masku, i da je prostorija dobro prozračena.

Nemojte čistiti mačji wc

To bi moglo stvoriti opasnu infekciju zvanu toxoplasmosis (toksoplazmoza). Toxoplasmosis uzorkuju paraziti koje mačke imaju u svojim fekalijama. Toxoplasmosis može naštetiti bebi.

Nemojte koristiti vrlo vruće kupke, tuševe ili saune

Sudeći prema U.S. Department of Health & Human Services, visoke temperature mogu biti štetne za dijete, ili uzokovati da se buduća majka onesvijesti.

Odustanite od korištenja mirisnih proizvoda za žensku higijenu

Trudnica treba izbjegavati sve mirisne sprejeve, higijenske vlažne maramice, te pjenušave kupke. Ovi proizvodi mogu iritirati vaginalno područje, i povećati rizik od infekcije urinarnog trakta ili gljivične infekcije.

Nemojte se pretjerano tuširati

Sudeći prema U.S. Department of Health & Human Services, tuširanje može iritirati vaginu, utjerati zrak u rodni kanal i povećati rizik od infekcija

Izbjegavajte rentgen koliko je moguće

X-zrake su oblik radijacije koja je povezana sa vrlo malim rizikom od raka kod nerođene bebe. Ali x-zrake su obično sigurne za vrijeme trudnoće. Zato, ako liječnik kaže da vam je potrebno ići pod x-zrake zbog zdravstvenog problema, trebate poslušati savjet. Ali ponekad liječnici mogu upotrijebiti drugačiji test umjesto x-zraka. Inače, x-zrake mogu sačekati dok se dijete ne rodi.

Odustanite od alkohola

Trebate prestati piti alkohol ako ste ga inače redovito konzumirali. Stručnjaci još uvijek nisu sasvim sigurni kolika količina alkohola može naštetiti djetetu. Ali, i pijenje alkohola u malim količinama svakog dana i pijenje velike količine odjednom kada nastupi trudnoća mogu naštetiti djetetu.

Nemojte koristiti droge

Recite liječniku ako ste ih prije trudnoće koristili. Marihuana, kokain, heroin, speed (amfetamini), barbiturati, LSD su vrlo opasni i za vas i za bebu.

Foto: DenisNata/Shutterstock