Hematom u trudnoći

ultrazvuk

Potencijalno opasna i neželjena pojava kod trudnica su hematomi u trudnoći koji mogu uzrokovati različite komplikacije i krvarenja. Ponekad hematom može izazvati i spontani pobačaj, a ponekad i prijevremeni porod zbog čega trudnica mora biti oprezna i odmah posjetiti liječnika ako primijeti vaginalno krvarenje kako ne bi došlo do neželjenih problema.

Kod trudnica se ne javljaju nikakve posebne tegobe koje bi mogle ukazati na postojanje hematoma osim što se može javiti iznenadno krvarenje. Svako vaginalno krvarenje zahtijeva hitan ginekološki pregled posebice u prvim mjesecima trudnoće.

Samu dijagnozu će ginekolog utvrditi ultrazvukom gdje će se vidjeti zašto je do problema došlo i na koji način će se problem riješiti.

Nije uvijek svako vaginalno krvarenje uzrokovano hematomom, a najčešće se radi o bezazlenom krvarenju koje je često na početku trudnoće, ali svejedno potrebno je posjetiti liječnika ako do krvarenja dođe.

Hematom se u većini slučajeva s vremenom smanji, a u lošijim i rjeđim slučajevima on raste. Smanjivanjem hematoma znači da organizam radi pravilno i da će hematom nestati sam od sebe nakon nekog vremena. Nakon što se hematom povuče trudnoća teče bez problema i komplikacija.

Ako se hematom s vremenom ne smanjuje potrebno se pridržavati uputa liječnika i terapije koju je liječnik prepisao.

Liječenje hematoma u trudnoći

Ako je trudnici dijagnosticiran hematom prepisuju joj se progesteronske terapije lijekovima, a može joj s prepisati i normabel koji se smije konzumirati kroz cijelu trudnoću.

Liječenje hematoma ovisi isključivo o njegovoj veličini, a ponekad liječnik prepisuje i mirovanje ovisno o njegovoj procijeni. Ako dođe do krvarenja zbog hematoma u trudnoći, liječnik pripisuje čuvanje trudnoće i trudnica ne smije odlaziti na posao. Ako se stanje poboljša preporuke i terapija se mogu izmijeniti.

U prvom tromjesečju trudnoće je mirovanje važno jer dok traje krvarenje je potrebno izbjegavati bilo kakve fizičke aktivnosti. Pod fizičkim aktivnostima se smatraju naprezanje na radnom mjestu, podizanje teških tereta, kućanski poslovi, seksualni odnosi i drugo.

U slučaju dijagnoze hematoma mirovanje je od ključne važnosti jer se prilikom mirovanja hematom razgrađuje i postupno nestaje zbog čega dijete prestaje biti u opasnosti i može se dalje nesmetano razvijati.

Autor: A.Z., Foto: Alexander Raths1/Shutterstock