Treba li oprostiti

učenje opraštanja

Opraštanje je naizgled teška situacija, koju koliko god bi to htjeli ili se očekuje od nas, nije uvijek jednostavno izvesti. No uz malo truda možete oprostiti i najteže stvari, a kako je to moguće donosimo u nastavku par korisnih savjeta.

Treba li oprostiti ili ne, je pitanje s kojim se suočava svaka osoba, nakon što ju netko povrijedi. Zapravo je teško oprostiti osobi koja je u vama izazvala loše i negativne osjećaje, pogotovo ako su ti osjećaji i dalje istom jačinom prisutni u vama.

Ali pokušajte si olakšati činjenicom da ćete se opraštanjem osloboditi tih negativnih osjećaja u sebi i da ćete time ponovo biti sretni i smireni. Oprostiti osobi koja vas je povrijedila, ne znači da morate nastaviti isti odnos sa tom osobom, oprostite kako bi prvenstveno olakšali sebi i skinuli s leđa taj teret negativnih emocija.

Pri prvom suočavanju sa osobom koja vas je povrijedila normalno je da se prvo javljaju osjećaji poput bijesa i ljutnje, no bitno je da toj situaciji pokušate pristupiti sa što većom smirenošću. Smirenost je ključna ukoliko ste odlučili riješiti taj problem, pa nema smisla da ga započinjete sa novom svađom i prepirkama.

Na samom početku rješavanja problema pokušajte problemu pristupiti otvoreno i bez negativnih osjećaja. Mada se radi o situaciji kada imate potpuno pravo na ljutnju, dugoročna ljutnja može vas samo odvesti u krivom smjeru. Bilo bi dobro da kontrolirate svoje osjećaje i ako uspijete u kontroliranju, ova nezgodna situacija može završiti bez štetnih posljedica.

Nikada razgovor sa osobom koja vas je povrijedila i kojoj ste odlučili pružiti šansu da oprostite, ne započinjite pitanjem zašto! Pitanje zašto može izazvati frustraciju te se taj razgovor može pretvoriti u mučenje i onog tko je pogriješio i vas samih.

Razgovarajte hladne i bistre glave. Takvim načinom razgovaranja sigurno ćete pronaći odgovore na sva pitanja. Potreban je dug i iskren razgovor kako bi se dobilo odgovore na sva pitanja koja vas muče i koja će presuditi u vašoj odluci opraštanja.

Na početku razgovora se nemojte zamarati takvim pitanjima, jer je do pogrešaka moglo doći nizom od puno sitnih događaja, pa je ponekad glupo tražiti konkretan i pravi razlog. Umjesto zahtijevanja odgovora, slušajte sugovornika što vam ima za reći i pokušajte prodrijeti kroz tu osobu da saznate zašto je ta osoba pogriješila, jer često osoba koja je pogriješila ne zna ni sama kako se to dogodilo.

Bez obzira koliko ste povrijeđeni i ljuti, ukoliko osoba koja vas je povrijedila želi riješiti stvari i stvarno joj je žao, pružite joj priliku i pokušajte joj pomoći. Na taj ćete način sami sebe osloboditi negativnih osjećaja i pokazati dobru namjeru za stjecanje povjerenja što je najvažnije za iskren razgovor, koji je pak temelj za novi početak.

Pokušajte razumjeti osobu koja vas je povrijedila. Razumjeti osobu koja vas je povrijedila ne znači da opravdavate njene postupke, već će vam pomoći da objektivno i bez osjećaja sagledate situaciju. Isto tako ako je osoba pogriješila, ne znači nužno da je ta osoba odmah i loša te da ne zaslužuje razumijevanje okoline. Budite objektivni što je više moguće, kako bi riješili tešku situaciju.

Autor: A.Z., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock